bivši ministar

Nakon dužeg vremena progovorio Zdravko Marić: Evo što kaže o arapskom preuzimanju Fortenove, porezu na ekstraprofit, ali i aferi u Ini

10.11.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Na panelu Hrvatskog društva ekonomista o energetskoj budućnosti, koji se održava u Opatiji, novinari su ulovili i bivšeg ministra financija Zdravka Marića koji je kratko komentirao političke aktualnosti. Bivši ministar kaže da se dobro osjeća, a na pitanje čime se bavi i je li našao posao, odgovorio je: “Još ništa posebno nemam definirano. Znate da postoje neka formalna i druga ograničenja. Poštujem zakone, poštujem sve ono što se odnosi na mene”. Ipak, ponuda i razgovara, kaže, ima.

S obzirom da je i sam radio u bivšem Agrokoru i bio ministar za vrijeme krize u toj tvrtki, novinari su ga pitali što misli o spornoj prodaji udjela Fortenove.

“Nemam nikakvih posebnih komentara. Pratim razvoj događaja, znam da će kolege predstavljati proračun na Vladi, na to sam isto malo obratio pažnju, ali nemam posebne komentare na ove specifične teme”, rekao je za N1.

Na pitanje čini li mu se arapski investitor ozbiljnim, odgovorio je: “Ne znam, ne poznam ga”. Kratko je komentirao i najavu uvođenja poreza na ekstraprofit. “Čut ćemo kada i ako bude prijedlog. Znamo smjernice koje su donesene na razini EU-a, hoće li se tim smjerom ići, to ćemo vidjeti. Ne znam, nisam više ministar.''

Rekao je da nema komentara na medijske napise o tzv. lex Fortenova. “Čuli ste i premijerovu izjavu, mislim da je on sve jako dobro rekao”.

Zdravko Marić u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: Julien Warnand

Je li posao oko Fortenove neozbiljan? “Sigurno da obzirom da je takav kakav je možemo mu davati razne epitete. Važno je da kompanija funkcionira jer to je i dalje najveća kompanija u Hrvatskoj”, odgovara Marić. Novinari su bivšeg ministra pitali hoće li porez na ekstraprofit završiti kao i porez na nekretnine kojeg se najavljivalo pa na kraju od toga ništa.

“Ne znam detalje prijedloga poreza na ekstraprofit. Mogu reći, kad je bio tema porez na nekretnine, on je izglasan u Saboru, ali se išlo onda korak unatrag. Mislim da smo tada otvorili dobru, kvalitetnu raspravu, općenito o poreznom sustavu i kroz sve krugove porezne reforme puno toga naučili, kako i na koji način pravednije raspodjeljivati porezni teret. U vremenima krize se onda svako malo vratimo na to. Ovo danas što imamo, izazovi prije sve engergetskog sektora, inflacije, ali ne treba zanemariti ni na tržište nekretnina u Hrvatskoj, globalne gospodarske izazove… Sve to treba uzeti u obzir”, rekao je Marić.

Za aferu u Ini kazao je da pretpostavlja da će doći do promjene načina upravljanja kompanijom jer to govori zdravi razum. “Vjerujem da je na temelju ovih iskustva common sense da se nešto treba promijeniti”, rekao je.