SVJEDOČIO IVAN MRAVAK

'Donosio sam gotovinu u HDZ i Carinu'

11.09.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zagrebu, na suđenju za Fimi mediju, svjedočio je bivši šef HEP-a Ivan Mravak - jedan od prvih direktora javnih tvrtki koji je progovorio o izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki u crni fond HDZ-a te zbog toga dobio 'oprosnicu' od USKOK-a

Mravak je od 2004. do 2009. bio zaposlen u HEP-u, a bio je predsjednik uprave tog društva. U istrazi u USKOK-u priznao je krivnju u aferi Fimi media te dobio 'oprosnicu', odnosno pisanu potvrdu od USKOK-a da u ovom slučaju neće biti optužen.

Kazao je da je s Fimi medijom započeo suradnju 2005. kada je direktor Fimi medije predstavio svoje usluge te da je prvi posao bio 'težak' 200.000 kuna.

Upitan poznaje li Mladena Barišića rekao je da ga poznaje te da ga je Barišić u jesen 2005. osobno nazvao telefonom: 'Rekao mi je da ima informaciju da će HEP održati poslovni domjenak za kraj godine i zamolio me da organizaciju domjenka ponudimo Fimi mediji. Prihvatio sam to jer sam imao informaciju da je Barišić kao rizničar visokopozicioniran u stranci, blizak prijatelj premijera, i da odbijanje ne bi bilo dobro jer je jedan kolega bio i smijenjen zbog toga. Taj sam zahtjev zapravo doživio kao nalog, smatrao sam da to moram poslušati inače je moglo doći do moje smjene', rekao je Mravak na sudu.

Rekao je da je HEP surađivao s Fimi medijom sve do 2009., a suradnja je ukupno svih godina koštala oko sedam milijuna kuna. 'Fimi medija je dobila 50 posto od svih poslova koje je HEP raspisao na javnim natječajima, a ostalih 50 posto dobile su druge tvrtke na javnom natječaju. Cijene su, kaže, bile usporedive premda je Fimi medija imala uglavnom 10 do 15 posto više cijene od ostalih tvrtki, a dao sam i nalog računovotkinji da plaćanja Fimi mediji budu prioritetna', rekao je Mravak. 

Posvjedočio je da ga je 2009. novi član uprave HEP-a molio da se angažira PR tvrtka Premisa, no on se na to oglušio. Kasnije mu se obratio i Ratko Maček te ponovno zahtijevao  da angažira Premisu, no on je to odbio učiniti jer je imao dogovor s Fimi medijom pa je rekao Mačeku da se obrati Barišiću ako ima prigovor. 

Upitan što zna o sastanku u Vladi 2007. (kada je navodno Sanader naredio svim direktorima javnih tvrtki da surađuju s Fimi medijom), Mravak je oklijevao i rekao da je o tome čuo iz medija. Rekao je tek da je bio čest gost u Vladi i da je bio jednom prilikom u stranci kada je rečeno da je potrebno skupiti 15 milijuna kuna za potrebe HDZ-ove izborne kampanje. 'Barišić me tražio da se tri posto od svih poslova koje HEP nudi isplati HDZ-u i da postupam po nalogu premijera. To su zapravo bile privatne donacije direktora koji su skupili novac, ne znam zašto nisu izravno donirali HDZ-u.
Skupljena je prva 'donacija' od 300.000 kuna koju je dostavio u HDZ, a dva mjeseca kasnije došao je u Carinu s novih 300.000 kuna. Rekao je da prilikom predaje donacije HDZ-u nije primio nikakvu potvrdu iz stranke.

Kaže da su pogodovali Fimi mediji na javnim natječajima tako da su kroz model definirali šest tvrtki koje će biti pozvane, a natječaj bi bio prilagođen samo Fimi mediji. 'Poslovi jeftiniji od 200.000 kuna nisu morali ići preko javnog natječaja, nego pozivnog natječaja, tako da je zakon o javnoj nabavi bio zadovoljen', pojasnio je Mravak.