nadzor brzine

Donosimo popis svih lokacija s policijskim kamerama na putu prema moru i Jadranskoj magistrali

05.06.2019 u 13:21

Bionic
Reading

Posljednjih godina povećan je broj kamera koje registriraju prometne prekršaje na hrvatskim cestama, a posebno na putu iz Zagreba prema moru i na Jadranskoj magistrali od Rijeke do granice s Crnom Gorom

Stoga svi oni koji putuju od Zagreba do Splita starom cestom trebaju imati na umu to da su kamere postavljene na desetak lokacija, a na Jadranskoj magistrali na tridesetak njih.

Od početka godine započelo je postavljanje 59 novih kamera diljem Hrvatske, dio ih je već u funkciji, dok će dodatnih 16 biti postavljeno u prvom polugodištu 2020. godine.

'Nove kamere mogu pokriti šest prometnih traka i 32 vozila u snopu istodobno, i to u oba smjera. Senzor je specijalno razvijen za kontrolu prometa te snima četiri slike u sekundi u visokoj rezoluciji od 20 megapiksela. Automatski čita tablice i putem mobilne mreže fotografije se u realnom vremenu šalju policiji. Aplikacija također automatski povuče podatke o vlasniku vozila i generira obavijest o prekršaju', pojasnio je nedavno za Podravski.hr Davor Pilić iz zagrebačke tvrtke Meditronik, koja je dobila posao postavljanja kamera za MUP.

Radarski snop aktivan je 24 sata dnevno, a vozila počinje loviti na stotinjak metara udaljenosti. Fotografiju snima na otprilike 35 metara udaljenosti te je to trenutak u kojemu se ocjenjuje radi li se o prekoračenju brzine ili ne.

Usto, fotografije su toliko kvalitetne da se bez problema razaznaje jesu li vozač i suvozač vezani, a u nekim slučajevima to se vidi i za putnike na stražnjim sjedalima. Također će se vidjeti ako vozač koristi mobitel na nedopušten način i sve će se to sankcionirati. Snima se vozača u prekršaju bez obzira na to u kojem se smjeru kretao.