dotjerali izvješće

Domovinskom pokretu od države 2,2 milijuna kuna

21.09.2020 u 10:09

Bionic
Reading

Na račun Domovinskog pokreta Miroslava Škore ovih će dana 'sjesti' 2, 2 milijuna kuna naknade za troškove nastale na srpanjskim izborima za Hrvatski sabor

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je, naime, kako je ta stranka kompletirala svoje završno financijsko izvješće čime su se stekli uvjeti da od države dobije naknadu koja joj pripada.

Stranka je završno izvješće dopunila podacima o 56.783 kuna prihoda, te gotovo 65 tisuća kuna troškova.

DP, koji je na izbore išao da Hrvatskim suverenistima, Blokom za Hrvatsku, Hrvatskom konzervativnom strankom, Hrastom i Strankom umirovljenika, osvojio je 16 zastupničkih mandata, a kako za svako država daje naknadu od 135 tisuća kuna ukupno mu pripada nešto manje od 2, 2 milijuna kuna.

Sulejmani dobiva naknadu, čeka se još SDA-H

 Svoje izborne račune 'dotjerao' je i Idris Sulejmani, kandidat za zastupnika pet manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske) pa će mu na račun 'sjesti' 20.250 kuna.

 Sulejmani nije uspio ući u Sabor, pet manjina ponovno će zastupati Ermina Lekaj Prljaskaj, no Sulejmani ima pravo na naknadu jer je kao kandidat manjina koje čine manje od 1,5 posto stanovništva Hrvatske, osvojio više od 15 posto glasova u 12. izbornoj jedinici.

Svoje račune još treba 'dotjerati' Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDA-H), ako to učini dobit će naknadu od 20.250 kuna, a DIP će moći  zatvoriti financijsku stranu izbora održanih 5. srpnja.

Na tim su izborima sudjelovale 54 stranke, koalicije i kandidata, no samo njih 18 ima pravo dobiti od države naknadu troškova, ukupno 20, 3 milijuna kuna.

Iznos koji su svi sudionici izbora potrošili na promidžbu dvostruko je veći od iznosa za naknade, riječ je o gotovo 44 milijuna kuna.