rebalans proračuna

Zagrebačka oporba 'sasula' kritiku Tomaševiću: Zagreb srlja u kaotično stanje

13.10.2022 u 17:03

Bionic
Reading

Oporbeni zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su kritizirali rebalans gradskog proračuna, među ostalim iz HDZ-a su poručili da je on prenapuhan, a iz Stranke rada i solidarnosti rekli da je u 15 mjeseci gradska vlast podigla 3,9 milijardi kuna kredita

Rebalans je u našem mišljenju netransparentan, u potpunosti nerealan i prenapuhan, a zbog toga će se u sljedeću godinu prenijeti manjak od 523 milijuna kuna u iduću godinu”, rekao je Herman u izjavi novinarima komentirajući rebalans proračuna Grada Zagreba.

Dodao je da su na samoj analizi proračuna HDZ-ovi stručnjaci radili dva tjedna, a među ostalim, i primijetili da se predviđa prihod od 350 milijuna kuna, što je vjerojatno prodaja udjela u vlasništvu tvrtke APIS IT-a.

“Prema našim saznanjima, ove godine do te realizacije neće doći nikako, a iduće godine po toj cijeni, vrlo vjerojatno nikako, jer ćete se sjetiti da je prošla vlast taj udio od 49 posto, htjela prodati za 284 milijuna kuna, što nije prošlo”, istaknuo je Herman.

Iz Kluba Stranke rada i solidarnosti BM 365 komentirali su da je gradonačelnik Tomislav Tomašević “izgubio živce”, jer su ga podsjetili da je do sada u 15 mjeseci zadužio Grad Zagreb za 2 milijarde i 261 milijun kuna, odnosno 3,9 milijardi kuna ako se u nova zaduženja uključe i ona iskorištena za refinanciranje.

“No, problem je u tome kako se zadužio. Ekipa je šest mjeseci razgovarala s bankama i dogovorila loše. Klizna kamatna stopa u vrijeme nestabilnosti u Europi, može grad Zagreb odvesti u propast”, rekao je zastupnik Nenad Predovan.

Iz kluba Mosta prozvali su gradonačelnika Tomaševića da u rebalansu proračuna nisu prihvatili njegov prijedlog da se povećaju naknade asistentima u nastavi.

“Četiri milijuna kuna nije prevelik iznos da ga se odreknete micanjem reklama s tramvaja, a to je otprilike i iznos koji tražimo za povećanje njihovih naknada”, poručio je zastupnik Marko Sladoljev na aktualnom satu Gradske skupštine.

Zastupnik kluba Domovinskog pokreta Slaven Dobrović podsjetio je gradonačelnika Tomaševića na zelenu tranziciju i antikorupciju, koji su bili njegova glavna predizborna obećanja.

“Zelena tranzicija je farsa. Zagreb srlja u kaotično stanje, to konstatiram sa žaljenjem”, rekao je Dobrović i dodao da je i antikorupcijski element “zanimljiva stvar” koja se vidi kroz javnu nabavu.

“Nema promjene. Karteli i dalje dogovaraju važne javne nabave, vrlo često samo jedan dobavljač dostavlja ponudu”, poručio je Dobović.

Kritikama se oporbi pridružio i zastupnik SDP-a Renato Petek, koji je istaknuo da je “situacija s otpadom u Zagrebu loša”. Poručio je i kako je otvorio javnu raspravu s tri prijedloga poboljšanja novog modela naplate i prikupljanja komunalnog otpada u Zagrebu.

“Ponudio sam rješenja da se uvede mogućnost postavljanje polupodzemnih spremnika, koji su jeftiniji od podzemnih. Uz to, da grad Zagreb preuzme financiranje izgradnje boskeva i sve druge infrastrukture, te da sve osobe s invaliditetom mogu dobiti i ostvariti pravo na besplatne vrećice”, rekao je Petek.

Pozvao je građane da se uključe u javnu raspravu, koja je objavljena na stranicama i daju svoje prijedloge.

Na pitanje novinara podržava li on, jednako kao i SDP, gradsku vlast, te boji li se isključenja iz stranke, Petek je poručio: “Sporazuma o većini u Gradskoj skupštini nema”, pa će shodno tome podržati ona rješenja gradonačelnika koja su dobra.

“Čuli ste od predsjednika zagrebačke Skupštine Joška Klisovića da sam ja nestašan, možda je to neki okvir koji je on ponudio u nekom trenutku”, rekao je Petek.