prilaz baruna filipovića

Zgrada doma zdravlja ide u obnovu, a Zagrepčani čekaju vijesti o selidbi: Strah nas je da ćemo sve doznati u zadnji čas

19.01.2023 u 18:58

Bionic
Reading

Kada se zbog cjelovite obnove zatvori Dom zdravlja Zagreb Zapad (DZZZ) u Prilazu baruna Filipovića 11, hoće li privremeno biti smješten na jednu lokaciju ili će ordinacije i različite usluge koje pruža biti disperzirane na njih nekoliko ili će se možda postepeno ići u obnovu pa će se radovi parcijalno obavljati, pitanja su o kojima se danima raspravlja u različitim grupama na društvenim mrežama među građanima koji mu gravitiraju

A pod kapom DZZZ-a, na dvadesetak lokacija na kojima djeluje, nalazi se oko 260 tisuća ljudi. Ono što je važno istaknuti je to da u zgradi oštećenoj u potresu na jednom mjestu građani imaju većinu usluga iz primarne zdravstvene zaštite, što posebno starijim sugrađanima olakšava život, te da je riječ o lokaciji koja ima dežurnu pedijatriju vikendima i praznicima, a u njoj se nalazi i laboratorij...

Ono što nije upitno je to da će spomenuta zgrada ići u cjelovitu obnovu te da su za nju, prema podacima iz Registra ugovora na stranicama Ministarstva zdravstva, odobrena sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a u iznosu od 48,1 milijun kuna. Naime, kako je utvrđeno, stari dio zgrade pretrpio je oštećenja, a oštećenja u novom dijelu zgrade utvrđena su u dijelu stubišta. Također, na pojedinim dijelovima oštećenja nisu odmah uočena zbog spuštenog stropa. Za prvu ruku obavljena je hitna sanacija kako bi zgrada bila i dalje u funkciji, ali je procijenjeno da joj je nužna cjelovita obnova.

No kada će se krenuti u nju, odgovora za sada nema. U grupi Moj kvart - Črnomerec! na Facebooku građani navode kako su čuli da je selidba previđena za svibanj, drugi pak spominju ljeto, a treći jesen. Također, kao nova lokacija spominje se selidba u Dom zdravlja Željezničar iza hotela Esplanade. Neki strahuju da će o tome doznati u posljednji trenutak.

Prošle godine DZZZ je na svojim stranicama stavio nekoliko obavijesti o tome u kojoj je fazi projekt za koji su odobrena sredstva EU-a u iznosu od 1,8 milijuna kuna, a koja su preduvjet za same građevinske radove. U posljednjoj, iz listopada prošle godine, navedeno je da je 'isporučen projekt obnove zgrade za cjelovitu obnovu te da slijedi ishođenje posebnih uvjeta, potvrda i izrade troškovnika radova'.

Plan nabave DZZZ-a za 2023., koji je Upravno vijeće usvojilo polovicom prosinca, otkriva pak da je nabava radova za cjelovitu obnovu planirana na 6,2 milijuna eura (46,7 milijuna kuna), a procijenjena je na 4,95 milijuna eura (37,4 milijuna kuna), te bi trebala započeti u četvrtom kvartalu ove godine. Rubrika koliko bi trebao trajati ugovor s izvođačem radova ostavljena je praznom.

Drugim riječima, to bi značilo da se s radovima vjerojatno ne bi započelo u ovoj godini jer je poznato da postupci javne nabave sa svim žalbenim rokovima traju i po nekoliko mjeseci. Međutim, to je samo plan, a da je podložan promjeni, svjedoči i podatak da su radovi za obnovu bili i u planu godinu ranije pa nisu realizirani. Tada je u rubrici trajanje ugovora bilo napisano 18 mjeseci. Na naš upit s nizom pitanja na ovu temu, upućen prije deset dana, iz Grada Zagreba i DZZZ-a nije odgovoreno.