Zoran Đuroković

Šef Hrvatskih voda o krivoj prognozi vodostaja: 'Nekad moramo priznati da je priroda jača od nas'

18.09.2022 u 14:56

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatskih voda, Civilne zaštite i lokalnih vlasti su u nedjelju u karlovačkom naselju Brodarci, gdje je Kupa poplavila mnoga dvorišta i ušla u tri kuće, naglasili važnost završetka započetog sustava obrane od poplave, za što je potrebna i suradnja vlasnika parcela na obalama.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao da je to posao u koji se ozbiljnije krenulo prije pet godina, da će potrajati još tri do pet godina i da će se tek kada sustav obrane od poplava bude završen 'uspostaviti puna sigurnost Karlovca i nizvodnog sisačkog područja'. U Logorištu je nasip završen, radi se na relaciji Selce-Rečica, drugdje se došlo do dozvola i otkupljuje se zemljište.

  • +5
U Brodarcima izjave su dali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Đuroković: Nekad moramo priznati da je priroda jača od nas

Podsjetio je Đuroković da su vremenske prognoze bile katastrofične, "po kojima smo se gotovo morali evakuirati iz mnogih dijelova Hrvatske" kao u nekim zapadnim zemljama. Pomoglo je to što je bilo sušno tlo, koje je amortiziralo vodu, pa nismo imali kataklizmu i katastrofu, iako je Ogulin imao 124 milimetra kiše, povijesno najviše, te su i drugdje uz Kupu bile maksimalne vrijednosti.

Na opasku kako su iz Hrvatskih voda još jučer govorili da u Karlovcu neće vodostaj biti znatno viši od 750 centimetara, a premašio je osamsto, Đuroković je rekao da im tada nije bilo poznato da će u slivu Korane liti obilna popodnevna i večernja kiša, a Korana se ulijeva u Kupu, što ju je dodatno dizalo.

  • +17
Poplavljeni Brodarci Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

“Nekad moramo priznati da je priroda jača od nas, trebamo biti bolji i uspješniji i iz ovoga trebamo izaći zajedno jači i nadograditi sustave, te se ne protiviti gradnji sustava”, rekao je Đuroković. Napomenuo je i da su ljudi u Logorištu, Mostanju i na Turnju ovaj put bili posve mirni, jer imaju novi nasip, a tamo je znalo biti od 300 do 500 kuća s cca metar vode u njima.

Na kritike da nije bilo pametno sada u Brodarcima postavljati barijere punjene vodom Đuroković je rekao da se ovdje iskoristila ta mogućnost da bi se zaštitila cesta od poplavljivanja, u početku se činilo da je to dobro, ali se pokazalo da nije izdržala, te je ustvrdio da “štete nema, samo je prelivena cesta koja bi i ionako bila prelivena, da se nije pokušalo zaštititi”.

Trut: Građani svih poplavljenih područja dobili pomoć

Ravnatelj Ravnateljstva Crvenog križa Damir Trut je rekao da je stavio u pripravnost Državnu intervencijsku postrojbu, da za sada to nije potrebno, da su građani svih poplavljenih područja dobili pomoć službi sustava Civilne zaštite, agregate i potopne pumpe, da su se branili i brane objekti, te se građanima pruža svaka potrebna pomoć. Ustvrdio je i da je "sve u svemu malo poplavljenih kuća, te nema velikih šteta".

Županica Martina Furdeek Hajdin je rekla da ima po nekoliko poplavljenih kuća, u Karlovcu, Ozlju, Ogulinu, Kamanju i Žakanju, te je naglasila da se od posljednje poplave 2018. godine sustavno radi na obrani od poplave, uz Kupu nasipi, kanal Kupa-Kupa, retencije Kupčina, i uz Gornju Dobru retencije u Ogulinu.

Gradonačelnik Damir Mandić najavio je pomoć građanima koji su pretrpjeli štetu ali je rekao da je izvjesno da se ovdje ne radi o štetama koje bi zadovoljavale proglašavanje stanja elementarne nepogode. Za stanovnike na relaciji poplavljenih cesta Selce-Šišljavić poručio je da su vatrogasci uspostavili prometne veze.