NAKON PRESUDe

Dok su Sloković i Prodanović najavljivali žalbu, Sanader zbrisao novinarima

22.10.2018 u 14:38

Bionic
Reading

Nakon što je Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora u predmetu Hypo, a sat kasnije oslobođen je u predmetu HEP-Dioki, njegovi odvjetnici najavili su žalbu na osuđujuću presudu. Dok su davali izjave, Ivo Sanader je izbjegao novinarska pitanja

Robert Ježić je nakon izlaska iz zgrade Županijskog suda u Zagrebu samo kratko kazao kako je zadovoljan oslobađajućom presudom u predmetu HEP-Dioki.

'Oslobađajuća presuda ne ispunjava nas posebnim zadovoljstvom jer nije ni trebalo biti optužnice, a smrću gospodina Mravka nije smjela proći optužno vijeće. Očekivali smo oslobađajuću presudu', kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

'Što se tiče osuđujuće presude u predmetu Hypo, smatramo da je neutemeljena, već je i sama optužnica bila nelogična. Nema nijednog dokaza da je Sanader primio iznos provizije i vidimo da se presudom ne poštuju stavovi Ustavnog suda. S velikim interesom očekujem obrazloženje presude, kada ćemo konačno saznati gdje je, kada i od koga Sanader primio proviziju s obzirom na to da je u ovom postupku utvrđeno suprotno, da su na sastanku bile osobe koje su primile proviziju različite od Sanadera, tj. sigurne su da Sanader nije primio proviziju', kazao je Prodanović i dodao da će u ovom predmetu podnijeti žalbu.

  • +2
Sanader i Ježić oslobođeni optužaba u aferi HEP-Dioki Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da u postupanju Ive Sanadera nema obilježja ratnog profiterstva. 'Ovo je tako ekstenzivno tumačenje ove pravne norme da je to neprihvatljivo. Nije počinjeno na štetu državne imovine niti nauštrb stanovništva. Nije ni povezano s ratnim događanjima, ne može ostati to kazneno djelo. To je manipulacija Uskoka', kazala je.

Što se tiče 3,6 milijuna kuna, koliko po pravomoćnosti presude mora vratiti u državni proračun, Sloković je kazala da je Sanaderu imovina blokirana.

Izricanje presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Hypo Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX