bivši premijer

Ivo Sanader: Časni sude, nisam ratni profiter!

16.10.2018 u 10:10

Bionic
Reading

Časni sude, ja tvrdim da nisam ratni profiter!, braneći se na zagrebačkom Županijskom sudu u aferi Hypo rekao je Ivo Sanader

'Možda nisam najzaslužniji za samostalnost Hrvatske, ali bogami nisam ni ratni profiter i to s indignacijom odbijam', kazao je Ivo Sanader iznoseći svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu u aferi Hypo, piše Večernji list.

USKOK Sanadera tereti za zloporabu položaja i ratno profiterstvo, a u optužnici se navodi da je uzeo 3,6 milijuna kuna provizije u vrijeme kada je Hypo banka Hrvatskoj dala kredit za kupovinu zgrade veleposlanstva.

Riječ je o ponovljenom suđenju jer je prvu osuđujuću presudu ukinuo Ustavni sud. Sanader je u obrani kazao da nema nikakvih dokaza da je provizija isplaćena njemu. Dodao je i da provizija je isplaćena, ali ne njemu.

'Optužen sam za nešto za što nema nijednog dokaza. Svjedoci su iskazivali da je provizija isplaćena Eugenu Laxi ili nekome tko se tako predstavljao, a to nisam bio ja', kazao je bivši premijer.

Marija Vučko, zamjenica ravnateljice USKOK-a, u svom završnom govoru kazala je kako smatra da je tijekom postupka dokazano da je Sanader počinio to za što ga se tereti. Kazala je tako da su svjedoci iskazivali da je isplata provizije dogovorena za Sanadera, o čemu u spisima postoje bilješke. Navela je i da bilo dogovoreno da kao primatelj provizije fungira Laxa. Navela je i da je proviziju dogovorio Wolfgang Kulterer i to sa Sanaderom u četiri oka. Tada je i dogovoreno da će kreditnom odboru banke predočiti da proviziju prima Laxa, navodi Večernji list.