REZIME EKSPEDICIJE

Dok ga pritišću afere, Varga bi samo o putu u SAD

05.10.2014 u 19:20

Bionic
Reading

Što je hrvatska delegacija na čelu s premijerom Milanovićem dogovorila na američkoj turneji? Pred kamere RTL-a stao je ministar zdravlja Siniša Varga, koji je bio spreman govoriti jedino o putu u SAD, iako je posljednjih dana tražen zbog najave o mogućem stopiranju izlaska HZZO-a iz državne riznice, navodnog luksuza dok je bio šef Zavoda te rezanja u zdravstvu

'To je bio jedan prvenstveno poslovno-kurtoazni posjet, na izrazito visokoj razini. To je bilo da pokažemo da imamo pruženu ruku suradnje i da je Hrvatska partner tim velikim korporacijama, da se u njihove poslovne planove uključi i Hrvatska i da se globalizira i pamet i proizvode koje imamo ovdje, na globalnoj razini', kazao je Varga za RTL.

Konkretnih stvari, sudeći po Varginim riječima, nije bilo. Jedino je s IBM-om potpisan memorandum o sporazumijevanju i to u području znanosti i obrazovanja.

'Rečeno je da će one ne samo kao informatičke tvrtke, nego i kao poslovno savjetodavne tvrtke, nastojati da se ideje proširene u Republici Hrvatskoj globaliziraju', kazao je Varga.

Te ideje trebali bi biti projekti e-građani i fiskalizacija, a iako se spekuliralo da bi informatičke tvrtke mogle prodati nešto predstavnicima Vlade, do toga, kaže Varga nije došlo.

Varga tvrdi da već idućeg tjedna Vlada počinje raditi na realizaciji.

'Sada je na nama da operacionaliziramo u narednom razdoblju, da tijekom 2015. godine imamo čvrste ugovore s tvrtkama s kojima smo tamo razgovarali i da se na globalnoj razini Hrvatska pozicionira kao zemlja partner za širenje dobrih informatičkih poslova', kaže Varga.

Varga je uvjeren da bi posjeti mogli promijeniti pogled na Hrvatsku.

'Primijetili smo tamo tijekom razgovora da je bilo nepoznanica o Hrvatskoj, pogotovo o stvarima koje su se događale u posljednje tri godine, i ugodno su iznenađeni napretkom', zaključio je Varga.

353451,353465,353319,352933