VELEPOSLANSTVA I REZIDENCIJE

Dogovorena raspodjela 23 objekta bivše SFRJ

06.03.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Temeljem Ugovora o pitanjima sukcesije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu u ponedjeljak, održan je sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularnu imovinu bivše SFRJ Predstavnika pet država sljednica, koje su dogovorile raspodjelu u naravi ukupno 23 objekata bivše SFRJ u tri zemljopisne regije.

U zemljopisnoj regiji Latinske Amerike i Kariba ukupno je raspodijeljeno 6 objekata: Hrvatskoj generalni konzulat bivše SFRJ u Santiago de Chileu (Čile), Sloveniji rezidencija bivše SFRJ u Braziliji i generalni konzulat bivše SFRJ u Sao Paolu (Brazil), a Srbiji veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Limi (Peru) te veleposlanstvo bivše SFRJ u Caracasu (Venezuela).

U zemljopisnoj regiji Sjeverne Afrike ukupno je raspodijeljeno pet objekata: Sloveniji veleposlanstvo bivše SFRJ u Rabatu (Maroko), Srbiji veleposlanstvo, rezidencija i konzulat bivše SFRJ u Kairu (Egipat), a Hrvatskoj veleposlanstvo bivše SFRJ u Tunisu, dok je veleposlanstvo bivše SFRJ u Alžiru raspodijeljeno u jednakim dijelovima Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u svrhu zajedničke prodaje ili drugu svrhu prema njihovom bilateralnom dogovoru.

U zemljopisnoj regiji Južne Afrike i Sahare
ukupno je raspodijeljeno 12 objekata: Hrvatskoj rezidencija bivše SFRJ u Nairobiu (Kenija), veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Kartumu (Sudan), te rezidencija bivše SFRJ u Madagaskaru. Bosni i Hercegovini raspodijeljeno je veleposlanstvo bivše SFRJ u Nairobiu (Kenija), Sloveniji veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Dar es Salamu (Tanzanija), te rezidencija bivše SFRJ u Maliju, a Srbiji veleposlanstvo bivše SFRJ u Kampali (Uganda), veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Kinshasi (DR Kongo), te veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Lusaki (Zambija).

Predstavnici Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ usuglasili su da se za zgradu veleposlanstva bivše SFRJ u Bonnu (Savezna Republika Njemačka), nastavi s postupkom zajedničke prodaje, time da se budući troškovi odvjetničkih i agencijskih usluga za svrhu zajedničke prodaje, kao i postignuta kupoprodajna cijena, dijele razmjerno utvrđenim omjerima u vrijednosti za svaku državu sljednicu.

Istodobno su predstavnici Zajedničkog odbora za sukcesiju usvojili i Zapisnike Ekspertne grupe za sukcesiju kulturnih dobara bivše SFRJ iz Skoplja (od 26. i 27. listopada 2011. godine) te iz Ljubljane (od 30. i 31. siječnja 2012. godine), uz napomenu da je u tijeku i stvarna primopredaja kulturnih dobara.

Sljedeći sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju održat će se u Skoplju.