CATHERINE ASHTON

'Dogovor između Srbije i Kosova na dohvat ruke'

01.04.2013 u 23:01

Bionic
Reading

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izrazila je u ponedjeljak, uoči osmog kruga pregovora izmeđa Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, uvjerenost da je dogovor između dviju strana na dohvat ruke.

'Vjerujem da je dogovor na dohvat ruke, iako neće biti lako', rekla je Ashton u poruci koju je proslijedila njezina glasnogovornica Maja Kocijančič. U utorak će se u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Ashton održati osmi krug pregovora između Srbije i Kosova. 'Vjerujem da oni koji će sutra doći, to čine u duhu pronalaženja rješenja u najboljem interesu naroda koje predstavljaju i za bolju budućnost za sve njih. Ne smijemo propustiti ovu prigodu', ističe Ashton.

S druge strane, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u ponedjeljak da niti osmi krug pregovora neće donijeti konačno rješenje za položaj Srba na Kosovu.

Nikolić je na izvanrednoj konferenciji za novinare u stanci sastanka državnog vrha, koji već danima zasjeda uoči sljedećeg kruga pregovora, rekao da Srbija ne 'traži idealno rješenje, da ne odbija ništa unaprijed, ali to što želi Priština nikad neće biti moguće'.

Nikolić je rekao da za Srbiju nisu prihvatljiva inzistiranja Prištine da se primijeni sve što piše u ustavu i zakonima Kosova, ali i da Srbiju nitko ne može 'naljutiti da napusti razgovore jer je Srbija uvijek bila razumna'. Najavio je da Beograd neće ultimativno zahtijevati da se prihvati samo ono što je u skladu s njegovim interesima, već da će tražiti rješenje.

U srbijanskom izaslanstvu uz premijera Ivicu Dačića bit će i potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić, predsjednik najjače stranke u vladajućoj koaliciji. Njegov dolazak na sastanak tražile su i Europska unija i Sjedinjene Države, koje ne sudjeluju izravno u pregovorima, ali čiji se predstavnik zadužen za Balkan Philip Reeker zatekne u Bruxellesu svaki put kada se održavaju pregovori. Prištinu će zastupati premijer Hashim Thaci.

Ključno pitanje u pregovorima Beograda i Prištine je sjever Kosova, većinski naseljeno Srbima, koje je izvan nadzora kosovskih vlasti. U prethodnih sedam krugova pregovora pod pokroviteljstvom EU-a premijeri Dačić i Thaci uspjeli su se usuglasiti o formiranju zajednice srpskih općina na Kosovu, ali ne o nadležnostima i ovlastima koje bi ta asocijacija imala jer Priština inzistira da zajednica bude pod kosovskim ustavno-zakonskim okvirom, dok Beograd traži i izvršne ovlasti.

Vidljiva i održiva normalizacija odnosa uvjet je za napredak u europskim integracijama za obje strane - Srbiji za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora, a Kosovu za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Dogovor o normalizaciji odnosa znatno bi povećao izglede Srbije da na summitu EU-a u lipnju dobije datum za početak pristupnih pregovora.

Njemački veleposlanik na Kosovu Peter Blomeyer izjavio je nedavno u jednom intervjuu da će 'Srbija ostati bez datuma za početak pregovora, ako ne raspusti svoje paralelne strukture na sjeveru Kosova'. Sjedinjene Države više su puta istaknule da ne žele na sjeveru Kosovu imati 'drugu Republiku Srpsku'.