tajne sile

Dodikovci donose zakon: Nevladine organizacije postaju 'strani agenti'

28.09.2023 u 20:23

Bionic
Reading

Parlament Republike Srpske u četvrtak je glasovima vladajuće većine koju kontrolira Milorad Dodik usvojio nacrt zakona kojim se predviđa registriranje nevladinih organizacija kao "stranih agenata" te im se nameće strogi nadzor i uvodi mogućnost zabrane rada

Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, kako glasi puni naziv tog dokumenta, u parlamentarnu je proceduru upućen na Dodikov prijedlog a posebice strogo tretira sve organizacije koje primaju bilo kakvu financijsku potporu iz inozemstva.

Nacrtom zakona predviđena je njihova posebna obveza registracije pod oznakom "agenata stranog utjecaja", uvode se striktne financijske kontrole te im se zabranjuje svako političko djelovanje a zatvaranje im prijeti ukoliko vlasti procjene da one svojim djelovanjem krše entitetski ustav.

Zastupnici oporbe su tijekom rasprave u parlamentu isticali kako je riječ o novom pokušaju gušenja slobode javnog djelovanja na tragu ranije usvojenih izmjena kaznenog zakona RS kojima je uvedena kriminalizacija klevete.

Donošenje ovakvog zakona ranije su oštro osudili iz Delegacije EU u BiH, veleposlanstva SAD kao i iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) uz ocjenu kao se RS pokušava poslužiti ruskim modelom gušenja kritike vlasti.

Nacrt spornog zakona sada je upućen u javnu raspravu koja bi trebala trajati mjesec dana a potom bi se o njemu u formi prijedloga ponovo trebalo raspravljati u parlamentu.

Europska unija u četvrtak je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog izglasavanja nacrta zakona.

“Europska unija je ozbiljno zabrinuta zbog nedavne zakonodavne inicijative i najava u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti s europskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući i nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u kojem se nevladine organizacije označavaju kao strani agenti”, kaže se u priopćenju službe za vanjske poslove Europske unije.

U EU-u ističu da bi konačno usvajanje toga zakona proturječilo obvezama vodstva Republike Srpske da unaprijedi europske integracije Bosne i Hercegovine, a posebno ključnog prioriteta o civilnom društvu i ključnog prioriteta o slobodi izražavanja i medija.

EU poziva zastupnike u Narodnoj skupštini RS da obustave postupak donošenja ovog prijedloga zakona.

  • +20
Milorad Dodik Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

EU također izražava žaljenje zbog nedavnog stupanja na snagu izmjena i dopuna kaznenog zakona RS-a, kojima se ponovno uvode kaznene sankcije za klevetu, što nameće nepotrebna i nerazmjerna ograničenja neovisnim medijima i civilnom društvu, te predstavlja “žalosni i neporecivo veliki korak unatrag u zaštiti temeljna prava”.