VOĐA BOSANSKIH SRBA

Dodik u posjetu Zagrebu; kod Milanovića bez maski, u Banskim dvorima s Plenkovićem nosili su ih svi

16.09.2020 u 18:21

Bionic
Reading

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske sastao se danas u Zagrebu s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Dodik je u Hrvatsku došao na poziv predsjednika

Na sastanku se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinim euroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u provođenju Daytonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka, javljaju iz Ureda predsjednika.

Sastanak Zorana Milanovića i Milorada Dodika Izvor: Licencirane fotografije / Autor: uredpredsjednika.hr

'Interes je Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda. Zbog toga Republika Hrvatska ne može ostati pasivna i neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Daytonskog sporazuma koje bi ugrozile mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Europi.

Za ostvarenje stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine važan je nastavak dijaloga predstavnika sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, a čemu je Republika Hrvatska, kao prijateljska i susjedna zemlja, spremna dati svoj doprinos', poručili su iz Ureda predsjednika.

S Dodikom je u Banskim dvorima razgovarao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Glavna tema, javljaju iz Ureda premijera, bila im je daljnji razvoj prometnog povezivanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na izgradnju novog cestovnog mosta kod Gradiške i pristupnih prometnica. 'Taj most zajednička je investicija Hrvatske i BiH kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa osoba i roba, na korist obje države.'

  • +8
Sastanak Andreja Plenkovića i Milorada Dodika Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine. Na sastanku je potvrđeno da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća. Razgovaralo se i o snažnijoj gospodarskoj suradnji, ulaganjima, potpori Hrvatske europskom putu BiH te situaciji na jugoistoku Europe, kao i o problemu nezakonitih migracija, navode iz Ureda premijera.