BURNO U PARLAMENTU RS-A

Dodik tvrdi da BiH neće u NATO, oporba ga optužuje za izdaju

23.12.2019 u 21:23

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik suočio se u ponedjeljak s provalom bijesa i napada oporbenih zastupnika u parlamentu Republike Srpske kada je pokušao braniti svoju odluku da prihvati "Program reformi" o kojemu ovisi hoće li BiH nastaviti približavanje članstvu u NATO-u.

Zastupnici oporbe su povicima "izdaja" i lupanjem po klupama ometali Dodika kada je u Banjoj Luci podnosio uvodno izlaganje na posebnoj sjednici Narodne kupštine RS sazvanoj na njegov zahtjev. Neki od zastupnika Dodiku su pokušavali uručiti zastavice sa znakovljem NATO-a dok je stajao za govornicom.

Dodik je na sjednici iznio svoju verziju sadržaja misterioznog dokumenta što ga je 19. studenoga usvojilo Predsjedništvo BiH čime je deblokiran i proces uspostave vlasti na državnoj razini.

NATO je ranije od BiH tražio da dostavi Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) čime bi se ujedno aktivirao Akcijski plan za članstvo (MAP) koji je ranije uvjetno odobren.

Dodik je pred entitetskim parlamentom ustvrdio da "Program reformi" nije isto što i ANP te da MAP neće biti aktiviran pa neće biti ni nastavak puta članstvu BiH u Savezu NATO.

"Ostali smo dosljedni vojnoj neutralnosti", ustvrdio je.

No dio zastupnika nije prihvatio to tumačenje nego je negodovao i lupao, a on im je dobacivao da "udaraju jače" i da su "vandali".

Dodik tvrdi da "Program reformi" ne prejudicira članstvo u NATO-u te je kazao da je spreman podnijeti ostavku dokaže li netko nešto drugo.

Zastupnicima je uoči sjednice podijeljen dokument na petnaestak stranica za koji Dodik tvrdi da je tekst što ga je usvojilo Predsjedništvo no mediji su objavili da postoji drugi, "pravi" dokument, a taj navodno ima više od pedeset stranica.

Ranije tijekom dana "Program reformi" dostavljen je u sjedište NATO-a u Bruxellesu no njega sadržaj nije objavljen.

Lider oporbe Mirko Šarović, ujedno predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), otvoreno je optužio Dodika za izdaju.

"Vi ste akter i vi ste nositelj izdaje gospodine Dodik. Mislim da je vaš pokušaj da se ovaj dokument prikaže da nije ANP u suštini obmana javnosti. Sama promjena naziva nema suštinsko značenje. Ovaj dokument, ukoliko bude prihvaćen u NATO-u, znači aktiviranje MAP-a", kazao je Šarović.

Na Dodikovo inzistiranje parlament RS je 2017. godine usvojio rezoluciju o vojnoj neutralnosti kojim se protivi mogućem članstvu BiH u NATO-u iako je to obveza utvrđena Zakonom o obrani BiH i strategijom vanjske politike koju je izradilo Predsjedništvo BiH.

Vlasti u RS inzistiraju na tome da BiH na ovom planu mora potpuno slijediti odluke koje donosi Srbija.