'U SLAVONSKOM BRODU POLITIZIRAJU'

Dodik: Rafinerija u Bosanskom Brodu ne zagađuje zrak

17.04.2013 u 22:35

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je u srijedu optužbe u razgovorima s ruskim vlasnicima iz kompanije Zarubezhneft da je rafinerija nafte u Bosanskom Brodu odgovorna za onečišćenje zraka na što upozoravaju u Slavonskom Brodu te su najavljena probna bušenja nafte tijekom ove godine na području RS-a

'Rafinerija u Bosanskom Brodu radi po ekološkim dozvolama koje je dobila od vlasti Republike Srpske i po tome nadilazi standarde koji su prisutni u samoj Hrvatskoj', rekao je Dodik novinarima nakon susreta s čelništvom ruske kompanije Zarubezhneft.

Dodao je da će u suradnji s vlastima u Hrvatskoj riješiti sve prijepore, ali da vlasti u Slavonskom Brodu često politiziraju pitanje onećišćenja čak i u razdoblju od prosinca prošle godine kada zbog remonta rafinerija nafte uopće nije radila.

'U toj priči se često moglo prepoznati politiziranje i mi smo o tome intenzivno razgovarali s vlastima Hrvatske i nastavit ćemo zajedno rješavati to pitanje', dodao je predsjednik RS-a.

Direktor Zarubezhnefta Sergej Kudrjašev rekao je da vlasti Republike Srpske redovito provjeravaju rad rafinerije te da će uskoro biti instalirana i mjerna postaja koja će stalno nadzirati emisiju plinova.

Direktor Kudrjašev je nakon sastanka s predsjednikom RS-a najavio i da će Zarubezhneft zajedno s Gaspromenftom u ovoj godini pokrenuti dvije probne bušotine nakon opsežnih istraživanja potencijalnih nalazišta nafte na području sjeverne Bosne i Posavine.