UJEDINJENA FRONTA

Dodik podržava kandidaturu Borjane Krišto

10.06.2011 u 22:00

Bionic
Reading

Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu Milorad Dodik je na sjednici u petak u Banjoj Luci potvrdio kako će podržati kandidatkinju HDZ-a BiH Borjanu Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara te da sukladno rotaciji pozicija u državnoj Vladi stranke iz Republike Srpske traže četiri ministarske pozicije što će otežati dogovor s većinskim bošnjačkim strankama u Sarajevu SDP-om BiH i Strankom demokratske akcije.

'Zbog ravnopravnosti u BiH potrebno je osigurati rotaciju. Na redu je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Hrvat, a zastupnici iz SNSD-a podržat će Borjanu Krišto', rekao je predsjedavajući BiH Predsjedništva Nebojša Radmanović koji je u visoki dužnosnik SNSD-a.

Dodao je kako srpskom bloku SNSD i Srpskoj demokratskoj stranci pripadaju četiri od deset mjesta u Vijeću ministara koliko su u proteklome sazivu imale bošnjačke stranke i pojasnio da se to odnosi i na mjesto šefa diplomacije što prema medijskim navodima traži Zlatko Lagumdžija, šef SDP-a BiH .

SNSD je na sjednici u Banjoj Luci ponovio da ostaju u čvrstom savezu sa SDS-om na državnoj razini te s dva HDZ-a u BiH.

Prošli tjedan dva HDZ-a predložila su bivšu predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krišto za mandatara za sastav vijeća ministara BiH, SDP BiH je predložio sveučilišnog profesora Slavu Kukića, a Narodna stranka Radom za boljitak svoga predsjednika Mladena Ivankovića Lijanovića

Predsjedništvo BiH trebalo bi na sjednici 14. lipnja izabrati mandatara za sastav državne vlade BiH, no prema odnosu snaga izvjesno je kako nijedna strana nema dovoljan broj ruku za potvrdu mandatara u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Sarajevski tiskani mediji danas su nagađali kako bi dva HDZ-a mogla ustupiti jedno od tri mjesta u Vijeću ministara BiH skupini stranaka okupljenih oko SDP-a budući je na čelo Doma naroda Parlamenta BiH izabran predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je, kao i predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić u izjavama za medije u Mostaru odbacio je tu mogućnost ističući da hrvatskome bloku stranaka moraju pripasti sve tri hrvatske pozicije.