kao karikatura

Dodik: Nikada niti jedan dužnosnik Srbije u mom prisustvu nije govorio o rasturanju BiH

05.03.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nazvao je svoju zemlju "karikaturom" dodajući kako je ona "na putu samouništenja", ali je istodobno, u intervjuu za televizijsku mrežu Al Jazeera, ustvrdio kako on ili bilo tko od dužnosnika iz Srbije ne razmatra scenarije i planove za otcjepljenje Republike Srpske

"U ovom trenutku je (BiH) vidim kao karikaturu od države, a volio bih je vidjeti kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta, u kojoj nitko nikoga ne negira, niti itko ikome smeta napredovati. Bosna kao država može opstati samo ako bošnjački političari, moj kolega Željko Komšić, takozvana ljevica i inteligencija u Federaciji BiH postanu svjesni da je Bosna i Hercegovina složena država i da kao takva nema nikakve izglede da u skoroj budućnosti postane građanska. A unitarna neće svakako nikada ni postati", Dodikova je analiza trenutačnog stanja u BiH.

Intervju s predsjedateljem Predsjedništva BiH snimljen je tijekom njegovog boravka u Bruxellesu, gdje je u ponedjeljak dužnosnicima Europske unije predao odgovore bosanskohercegovačkih vlasti na dodatnih 655 pitanja Europske komisije, bitnih za procjenu o tome zaslužuje li BiH dobiti status kandidata za članstvo u Uniji.

Odgovori na dodatna pitanja, na koje se čekalo više od osam mjeseci, i dalje su nepotpuni jer se u BiH nisu mogli suglasiti o tome kako definirati čak 22 odgovora, a Dodik je u ponedjeljak konstatirao kako je i to činjenica koja dovoljno govori sama za sebe.

U intervjuu pak tvrdi kako je u Bruxellesu dobio obećanja da će EU "bezrezervno pomoći", ali i upozorenje kako BiH puno toga mora uraditi sama, primjerice što prije formirati novo Vijeće ministara.

"Dogovorili smo se da neka osjetljiva pitanja, kao što je članstvo u NATO-u, odložimo za kasnije. Rekao sam im također da bi odgovornost morali od sada snositi svi koji stvari kod nas ne postavljamo na pravo mjesto, ali i oni koji se razmeću lažnim nadama dok nam građani odlaze iz zemlje", kazao je Dodik obrušivši se pritom na one koji "neralnim inicijativama koče bitne reforme", što je očevidna aluzija upravo na zahtjeve iz Federacije BiH da Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao dio nove vlasti ne blokira napredak na putu BiH ka članstvu u NATO-u. Stranka demokratske akcije (SDA) uspostavu novog Vijeća ministara BiH uvjetuje jamstvima da Dodik neće blokirati donošenje godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP), koji je pretpostavka za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-U (MAP).

Kazao je također kako je on u svemu tome "transparentni pragmatičar koji na BiH gleda očima realiste" te se tako se i ponaša.

"Svi me baš u tome i ne razumiju dobro, ali to nije do mene", ustvrdio je Dodik istaknuvši kako je realist u odnosu na pitanje teritorijalnog suvereniteta BiH.

Teritorijalna cjelovitost BiH, kako je kazao, nije sporna, sporna je njezina nefunkcionalnost.

"Nikada niti jedan dužnosnik Srbije u mom prisustvu nije govorio o rasturanju Bosne i Hercegovine, niti mi o tome u Beogradu razgovaramo. Mi smo realisti", kazao je Dodik.

Poručio je i kako je sam sebi dao rok od najviše godinu dana da, zajedno s bošnjačkim i hrvatskim članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, pokuša vratiti državu s "puta samouništenja", a ukoliko u tome ne uspije, kako je rekao, dat će ostavku i vratiti se u Banju Luku "pa neka sve propadne".