HAŠKI SUD

Dodik na suđenju Mladiću za rat u BiH optužio Aliju Izetbegovića

07.12.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas kao svjedok obrane na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom kako su muslimani u Bosni i Hercegovini htjeli nametnuti svoju volju Srbima i Hrvatima i proglasiti nezavisnu BiH, dodajući kako je Alija Izetbegović uveo narod u rat nastojeći ostvariti dominaciju Bošnjaka na čitavom teritoriju BiH

Svjedočivši na suđenju bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske, Dodik je rekao da su Srbi u BiH željeli ostati u Jugoslaviji, a Hrvati podržavali nezavisnost Hrvatske vjerujući da će joj se pripojiti i jedan dio BiH, prenose banjalučke Nezavisne novine

‘Odmah nakon fomiranja SDA u BiH, koja je promovirala radikalni islam, napetost je bila velika. Kao reakciju na formiranje SDA formirani su SDS i HDZ. Te tri stranke dobile su 80 posto podrške glasača i formirale vladu’ izjavio je Dodik dodavši kako su Hrvatska i Slovenija proglašenjem nezavisnosti najavile razbijanje Jugoslavije.

‘Stranka kojoj sam ja pripadao zalagala se za očuvanje Jugoslavije, ali mi nismo bili relevantan politički faktor’ rekao je Dodik dodajući kako su stranke na vlasti formalno surađivale, ali da je očigledna bila suradnja SDA i HDZ-a koji su bili u koaliciji. 

’Alija Izetbegović je prekršio princip konstitutivnosti što je dovelo do rata. Njegov potpis na Daytonskom sporazumu također je sumnjiv jer on nije bio predsjednik Bosne i Hercegovine kako se lažno predstavljao’, izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Izetbegović je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH tražio od parlamenta priznanje Slovenije i Hrvatske, iako to nije bio usaglašen stav Predsjedništva, nego da stav njegove stranke i osobni stav Izetbegovića. ‘Rekao sam mu tada da je zloupotrebio parlament i da ne može iznositi stavove koji nisu usaglašeni u Predsjedništvu', prisjetio se predsjednik Republike Srpske.

Govoreći o formiranju Skupštine srpskog naroda u BiH, Dodik je rekao da je to bio iznuđen potez jer su Srbi tražili da na važnim pitanjima ne bude preglasavanja, ali to se nastavljalo, prenosi list. 
Dodik je također rekao da je rat počeo zločinom nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Broda i ubojstvom srpskog svata na Baščaršiji.

Inače, pri Dodikovom ulasku u sudnicu Mladić je ustao i salutirao predsjedniku RS Miloradu Dodiku zbog čega ga je sudsko vijeće opomenulo.