izniman uspjeh

Ovo su najbolji hrvatski maturanti, dobili nagrade od 333 do 5000 eura

24.07.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Najbolji ovogodišnji maturanti primili su u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nagrade za izniman uspjeh na nedavno završenoj Državnoj maturi

Andrej Nikšić, učenik zagrebačke XV. gimnazije dobio je Nagradu Soljačić, u iznosu od 5000 američkih dolara. Nikšić je na maturi imao sto posto bodova iz fizike, 98,33 posto iz matematike te 96,36 na ispitu iz hrvatskog jezika.

Nagradu za informatiku, u iznosu od 5000 eura, koju dodjeljuje tvrtka S & T Hrvatska osvojio je Mate Marjanović iz Gimnazije Pula. Marjanović je ostvario sto posto bodova iz informatike i matematike.

Nagradu Ante Žužul za najbolji rezultat iz hrvatskoga jezika i povijesti u iznosu od 5000 eura osvojila je Dorotea Pešun, učenica Gimnazije Sisak.

Utemeljitelj nagrade Marin Soljačić kazao je da trud, odanost i strast današnjih dobitnika prema učenju nešto što treba cijeniti i slaviti.

"Sve što ste postigli nije samo pokazatelj vaše strasti za učenjem već vaše snage i hrabrosti. Neka vam nagrada posluži kao podsjetnik na ono što ste postigli, ali i na to koliko još možete postići", rekao je, uz poruku da nastave s radom, istraživanjem i nikad ne prestanu učiti.

Dobitnik te nagrade Nikšić je istaknuo da je školovanje njihovih generacija bilo obilježeno otežavajućim okolnostima - pandemijom koronavirusa, nastavom na daljinu te potresom, a nagrade su, kaže, dokaz da se trud i upornost isplate.

Jednako kao i dobitnici Dorotei Pešun nagrada će im, kako su rekli, poslužit kao poticaj za daljnji trud i napredak.

Nikšić i Marjanović dobili su još i priznanje MZO-a za izniman uspjeh postignut na maturi, zajedno s učenicom Brunom Baketom iz III. gimnazije Split.

  • +19
Ministar znanosti Radovan Fuchs dodijelio nagrade za najboljeg maturanta Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Baketa, koja je ostvarila stopostotan broj bodova na ispitima iz kemije i engleskog jezika, za svoj je uspjeh posebno zahvalila školi i profesorima, istaknuvši da nije mogla poželjeti bolju pripremu za maturu i život od one koje su joj oni omogućili, "jer su se osim sjajnih predavača pokazali i kao veliki ljudi".

MZO je nagradio najbolje maturante novčanim iznosom od 333 eura te posebnim priznanjima prema kriteriju – učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini; ukupno 20 učenika), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100 posto na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite (sedam učenika) te učenici koji su dva ispita riješili 100 posto, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija (jedan učenik).

Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec / PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je dobitnicima nagrada na ostvarenim rezultatima te poručio da nema dvojbi oko toga da će biti uspješni u svom studiranju i ostvarivanju svojih karijera.

"Znanje koje steknete vam nitko ne može uzeti, a vi možete otići i mijenjati poslove kako god želite jer ako ste ekspert i stručnjak u svom području onda će vas svi trebati i željeti", dodao je.

Svi ste skupa budućnost Hrvatske i bez mladih generacija visokoobrazovanih i visokostručnih sam razvoj Hrvatske kao društva, gospodarski razvoj neće biti onakav kakav si svi priželjkujemo, naglasio je ministar.