SINDIKATI PORUČUJU

'Dođe li do smanjenja plaća, bit će velikog vraga'

12.11.2014 u 16:51

Bionic
Reading

270.000 zaposlenih javnom sektoru iduće godine dobit će manje plaće ne ostvare li se planovi vlade o gospodarskom rastu i štedama. Navedeno je to u smjernicama ekonomske i fiskalne politike za 2015. Za sindikate straha nema jer: pokušaju li smanjiti plaće, bit će velikog vraga u državi!

Nakon pada BDP-a u ovoj godini za 0,7 posto Vlada u 2015. godini očekuje njegov rast od 0,5 posto. Na prihodovnoj strani najviše se očekuje od izvoza i od bruto investicija u fiksni kapital.

Padne li to u vodu, odnosno ne dođe li do planiranog gospodarskog rasta i ne poluče li uštede planirane rezultate, ispaštat će zaposleni u javnom sektoru. Rupe će se pokrivati uštedama na njihovim plaćama koje će se smanjivati od srpnja iduće godine.

Toga neće biti, kategoričan je sindikalist Vilim Ribić:
'Ja vas ujeravam da toga neće biti jer će biti velikog vraga u državi. Bez brige mi ćemo na to odgovoriti, oni nemaju pravne mehanizme, mogu samo vršiti nasilje, što su već radili, ali doći će Ustavni sud kad- tad na svoje', rekao je Ribić.

Za bivšeg ministra financija Slavka Linića strašna je uopće formulacija u smjernicama prema kojoj smanjenje plaća ovisi o uspjehu u uštedama.

'U smjernice napisati mi ćemo kroz kontrolu plaća uštedjeti određene uštede, a akone uspijemo smanjit ćemo plaće. Zamislite smjernice s takvom formulacijom, znači ne, možete imati smanjenjena račun neracionalnih isplata, većih kontrola i točka', rekao je Linić.

Da se Vlada u posljednje četiri godine bavila investicijama i prihodovnom stranom, a ne uštedama, ne bi morali rezati, kaže Linić. I za HDZ, vladina je politika promašena. Goran Marić:
'Promašili su za 3 milijarde kuna prihoda za ovu godinu, predviđaju smanjenje deficita, izostale su investicije na čemu projiciraju ekonomski rast, ja ne vidim način kako ova vlada, niti jednu mjeru koju su donijeli koja će potaknuti ekonomski rast', kaže Marić.

Vladajući očekuju iduće godine blagi rast osobne potrošnje zahvaljujući reformi oporezivanja dohotka. Zbog toga će lokalne samouprave ostati bez dijela novca, a kompenzacijske mjere sutra bi trebale biti tema sjednice Vlade.

To pokazuje neznanje vladajućih o tome kako se financira lokalna samouprava, ocjenjuje Linić.

'Nered koji oni rade gdje će sada lokalne samouprabe biti prisutne u porezu na kamatu, porezu na promet nekretnina, čak i da će povećati participaciju u nametu na gospodarenje šumama pokazuje totalno neznanje. Jedinice lokalne samouprave financiraju se porezom na dohodak', kaže Linić.