nezadovoljan plaćom

Malenica zatražio očitovanje zbog 'zlovoljnog' suca koji je odgodio ročište

14.04.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zatražio je od predsjednika Županijskog suda u Rijeci očitovanje o slučajevima odgode ročišta u Stalnoj službi u Krku Općinskog suda u Crikvenici zbog "zlovolje" suca Antona Hlače nezadovoljnog plaćom, izvijestilo je u petak Ministarstvo.

Ministar će po primanju očitovanja, ako će izostati reakcija nadležnih sudova, poduzeti mjere sukladno ovlastima ministra temeljem Zakona o sudovima, dodaje Ministarstvo.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao je, gostujući u petak na televiziji N1, da je odmah po saznanju o tom slučaju pokrenut postupak provjere činjenica, o čemu će o odluci obavijestiti javnost na kraju radnog dana ili najkasnije u ponedjeljak.

Krčki sudac Anton Hlače trebao je 19. travnja održati ročište u slučaju dvije stranke koje se već više od godine dana spore oko zemljišta, ali ga je odgodio za studeni s obrazloženjem da ga je ''zlovolja spopala nakon što je dobio platnu listu''.

Hlače je dodao da je zbog stanja zlovolje raspravno nesposoban, ali se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenim na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku krajem ožujka.

''Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg suca'', dodao je.

Zbor Udruge sudaca zatražio je u Dubrovniku da osnovna plaća suca prvostupanjskog suda ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu, što iznosi oko 3000 eura neto.