ŠTO SVE OD DANAS POSKUPLJUJE

Dobro vam jutro uz PDV od 25 posto!

01.03.2012 u 09:29

Bionic
Reading

Hrvatska se od danas nalazi uz bok europskim državama s najvišom stopom PDV-a. Podizanje poreza na dodanu vrijednost postala je, kako za bivšu, tako i za sadašnju vlast, jedina i očito 'najkreativnija' mjera za oporavak već odavno posrnulog domaćeg gospodarstva. Građani, već ionako oguglali na stalna poskupljenja, 25-postotni PDV neće dočekati šokirani, mali trgovci cijene neće povećavati, dok su veliki to napravili već samom najavom mogućeg rasta PDV-a

Trgovački lanci ne očekuju veće korekcije cijena

Trgovački lanci u Hrvatskoj uglavnom za sada ne očekuju veće korekcije cijena zbog povećanja PDV-a sa 23 na 25 posto koje stupa na snagu 1. ožujka te se na razne načine nastoje prilagoditi većoj poreznoj stopi na većinu artikala, dok u Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu da su gospodarstvenici spremni koliko god je to moguće preuzeti dio tereta povećanog PDV-a, no dodaju da će sigurno biti onih koji će podići cijene jer neće moći amortizirati udar povećanja PDV-a, piše Hina.

Veće cijene osnovnih prehrambenih proizvoda dočekale su građane u trgovačkim lancima kao novogodišnje otrežnjenje; iako je Vlada pozvala proizvođače i trgovce da ne dižu cijene, mnogi su rast PDV-a objeručke dočekali, pa su cijene dignuli već u siječnju.

Ista je stvar i s režijama. Zagreb tu prednjači jer su gradski oci 'mudro' dokučili da građani neće osjetiti povećanje računa za vodu od čak 31 posto jer je Vlada vodu odlučila oporezivati s tek deset posto. Manju stopu PDV-a na vodu neće osjetiti ni u drugim gradovima u kojima je cijena vode rasla još prošle godine, pa su smanjenjem PDV-a zapravo na nuli.

Strah od rasta cijene goriva

Većina naših sugovornika slaže se da su zapravo oči javnosti više uprte u cjenike na Ininim benzinskim crpkama nego u cijene proizvoda u trgovinama. Hoće li Ina dići cijene u skladu s većim PDV-om, jučer poslijepodne nisu znali ni ministar financija ni ministar gospodarstva. No, sljedeće korigiranje, čitaj: poskupljenje, slijedi neizbježno već u utorak. A kako će gorivo dostizati i prestizati psihološke granice, tako će se to odraziti na skupljoj proizvodnji, prijevozu, uslugama…

'Cijena goriva prema Pravilniku ne bi smjela ići gore jer je određeno da se cijena goriva smije mijenjati jednom u dva tjedna, i to ne više od tri posto. Prošlog tjedna cijena goriva porasla je za dva, s novim PDV-om bi trebala rasti za još dva posto', upozorava predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske Nenad Kurtović

Upozorava da su veliki trgovci cijene već podignuli, a ista je stvari i s cijenom vode koja je u nekom dalmatinskim gradovima rasla u 2011. godini, tako da građani manju stopu PDV-a na vodu neće osjetiti. 'Građanima ostaje da sami sebi racionaliziraju potrošnju, no loše je što su lokalne samouprave, poput Zagreba, izigrale odluke Vlade. S druge strane, veliki trgovci nas licemjerno uvjeravaju da neće dizati cijene zbog PDV-a, a to su već napravili', ističe Kurtović. Građanima poručuje da se sami snalaze, racionalizirajući troškove birajući usluge i proizvode tamo gdje neće biti izigrani.

Jadranka Kolarević, predsjednica udruge Potrošač, nada se pak da će Vlada smanjiti trošarine na gorivo i time rušiti cijenu. 'Svi su se navikli da promašaje i gubitke pokrivaju povećanjem cijena umjesto da razmašu poslovne aktivnosti i kreativnost ponuda i usluga. Nama kreativnost jedino ide u smislu kako doći do novca protupravnom naplatom', ogorčena je Kolarević te zaključuje da građani nisu dužni pokrivati neracionalno poslovanje.

Još neke od Linićevih mjera

Još jedna od Vladinih mjera koja danas stupa na snagu je i oslobađanje poreza za reinvestiranu dobit, porezna olakšica za male dioničare na dividende do 12 tisuća kuna koja se ostvaruje kroz poreznu prijavu.

Zakon o porezu na dohodak od danas je također na snazi. Oni koji imaju primanja do visine prosječne hrvatske plaće, zabilježit će rast prihoda, koje će plaćati oni koji uprihođuju više od 5.400 kuna.

Košarica skuplja do sto kuna

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata
, siguran je da nas od danas čeka rast cijena; procjena je da će sindikalna košarica poskupjeti za 70 do sto kuna. No, velikog šoka neće biti. 'Do rasta cijena će apsolutno doći iako su neki bili mudri, pa su povećali cijene kod same najave rasta PDV-a. Neki će to napraviti od 1. ožujka, dok će se treći malo strpjeti da bi sada ispali veliki što cijene nisu dizali', kaže Sever.

Mali trgovci neće dizati cijene

Dok su veliki trgovački lanci poskupljenje već odradili, mali trgovci-obrtnici nemaju namjeru usklađivati cijene s dva posto većim PDV-om. 'Oni neće povisivat cijene s obzirom na to da mali trgovci nisu u dobrom položaju prema velikim. Ostat će pri svojim cijenama dokle god to budu mogli. Riječ je o kvartovskim trgovinama, gdje se kupci i trgovci poznaju', rekla nam je Marija Subota, predsjednica Udruženja trgovaca Zagreb.

No, napominje na slijedeći problem: artikle kojima PDV pada na deset posto poput dječje hrane, šećera, ulja… Kaže da su trgovci zbunjeni kategorizacijom. Tako obični Čokolino spada u dječju hranu, a Čokolino od lješnjaka ne, kaže Subota. 'Naputak od Ministarstva nisu dobili', zaključila je.