sa sjednice vlade

Do sada postavljeno 1165 kontejnera za stradale od potresa; sve veća zabrinutost zbog rupa u tlu

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2021 13:39
  • Objavljeno 04.02.2021 u 13:39
U selu Mečenčani, 25 kilometara od Petrinje nakon razornog potresa 29. prosinca prošle godine otvorio se veći broj rupa u Zemlji. One se svakim danom šire. Neke su nasred njiva, neke tik uz kuće.

U selu Mečenčani, 25 kilometara od Petrinje nakon razornog potresa 29. prosinca prošle godine otvorio se veći broj rupa u Zemlji. One se svakim danom šire. Neke su nasred njiva, neke tik uz kuće.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved izvijestio je u četvrtak da su na potresom pogođenom području Banovine do sada postavili 1165 kontejnera i mobilnih kućica za stradale, a samo tijekom ovoga tjedna postavljeno ih je 236

U državnim stanovima zbrinuta je 171 obitelj stradala u potresu, rekao je ministar Medved na sjednici Vlade.

Najavio je dopremu novih 391 kontejnera. Jučer su postavili i prve stambene kontejnere u kontejnerskom naselju u Petrinji, a nastavljaju s izradom naselja u Sisku, Glini i općini Majur, rekao je.

Na električnu energiju do sada je priključeno 1184 smještajnih objekata. Izvijestio je i da su na pogođenom području izgradili ukupno 41 novu trafostanicu, a devet ih je još u izgradnji i bit će dovršene do 10. veljače.

Ministar Medved također je naglasio kako kontinuirano provode kontrolu nad isporučiteljima vode za ljudsku potrošnju, dodavši da su vodovodi u Dvoru, Topuskom, Glini i Petrinji zdravstveno ispravi.

Izvijestio je da su uputili mobilizacijski poziv za šest tvrtki koje će sudjelovati u postupku uklanjanja oštećenih javnih i privatnih objekata, a u Petrinji je već počeo postupak uklanjanja urušenih zgrada.

  • +9
  • +6

Sjednica Vlade RH

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

"Ministarstvo kulture i medija dat će suglasnost za uklanjanje nepokretnih kulturnih dobara kada se utvrdi da je riječ o većim oštećenjima kojima je izravno ugrožena stabilnost građevine", kazao je Medved.

Svakodnevna podrhtavanja tla izazivaju otvaranje rupa

U tijeku je i izrada elaborata o uklanjanju oštećenih visokih tvorničkih dimnjaka u Sisku koji prijete sigurnosti građana.

Govoreći o javnim radovima na tom području, kazao je kako su do sada raspisali 18 natječaja za 486 djelatnika.

Medved je predstavio brojke Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, prema kojima je ukupno pregledano 26.608 objekata, odnosno 60,65 posto prijavljenih, od kojih je 3343 s crvenom oznakom, i 5849 sa žutom oznakom.

Upozorio je kako svakodnevna podrhtavanja na pogođenom području izazivaju otvaranje rupa, odnosno vrtača, gdje je samo na području općine Kukuruzari u tjedan dana otvoreno 30 novih rupa (vrtača), čime ih je ukupno 80.

Naglasio je da su pripremili privremeni smještaj za mještane u blizini tih rupa, koji im stoji na raspolaganju ukoliko se osjećaju ugroženima.

  • +21
  • +18

Rupe u Mečenčanima

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Profesor Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu održao je prezentaciju o njihovim trenutnim spoznajama o vrtačama na potresom pogođenom području, naglasivši kako se na području Mečenčana stalno povećava broj vrtača.

Upozorio je kako su lokacije na kojima bi se mogle pojaviti buduće vrtače zasada nepoznate, ali smatraju da su moguće na području Mečenčana i Borojevića i da bi predstavljale veliku geološku opasnost i rizik za stanovnike toga područja.

Naglasio je da su proveli nekoliko metoda istraživanja kako bi mogli prepoznati potencijalne lokacije za nastanak urušenih vrtača u budućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!