NEDOSTAJE LI DUH ZAJEDNIŠTVA?

'Do jučer su neki jamili, a danas plješću jamarima'

07.03.2014 u 15:16

Bionic
Reading

'Za hrvatsku budućnost najvažnije je obnoviti jedinstvo, 'duh pomirbe' kakav je postojao devedesetih pri osamostaljenju zemlje' izrekla je prije koji tjedan Kolinda Grabar Kitarović ocijenivši pritom da se 'duh domoljublja danas izgubio i da nije snažan koliko je bio devedesetih'. Je li taj duh zajedništva ikada postojao i je li on rješenje za Hrvatsku u ovim teškim vremenima, propitali smo i neke od glasnijih političkih aktera

Domoljublje kakvo je bilo devedesetih s domoljubljem danas nema nikakve veze, kaže za tportal.hr HDSSB-ov Josip Salapić. 'Sve što se dogodilo devedesetih, Domovinski rat, ljudi koji su ginuli za neovisnost države – to trebamo čuvati kao tradiciju i toga se sjećati i to poštovati, no na to se ne treba vraćati', kazao je Salapić.

Naime, to pokazuje i ono što se posljednjih mjeseci događa u Vukovaru. 'Danas treba tenzije staviti postrani, pa i ovo što se događa u Vukovaru, to treba riješiti dijalogom', kaže nam Salapić.

No iako se s Kolindom Grabar Kitarović možda ne slaže posve po pitanju domoljublja, zajedništvo svih političkih aktera u teškoj gospodarskoj situaciji svakako je potrebno, smatra Salapić.

'Treba zaboraviti sitne političke interese i staviti taštine postrani i zajedno raditi za boljitak Hrvatske', kaže Salapić iako sumnja da se to može dogoditi jer dvije najveće stranke 'njeguju kult velikog vođe' pa, primjerice, i 'onaj tko bi trebao okupiti desnicu, šef glavne oporbene stranke, to ne može'.

S procjenom Grabar Kitarović da treba obnoviti jedinstvo i duh pomirbe ne slaže se posve ni nezavisni zastupnik Damir Kajin.

'Hrvatskoj je najpotrebnije, ne duh pomirbe, nego solidarizacije sa siromašnima, da budemo dobri jedni prema drugima. Bog nas neće spasiti, a odricanja koja će uslijediti... to otrežnjenje nas čeka 2015. Najviše je potrebno da se solidariziramo među sobom i da svi shvatimo gdje se naša zemlja nalazi. Građanska je obveza plaćati poreze, raditi i progovoriti o kriminalu, nepravdi i nepotizmu koji nas okružuje', kazao je Kajin.

Za SDP-ovu Ingrid Antičević Marinović duh domoljublja nikada ni ne može nestati, jer ona 'ljubav prema domovini shvaća kao nešto prirodno, poput ljubavi prema djetetu'.

'To je kao da se diše zrak. Bitno je da uza sve to imamo duh samosvijesti, i mislim da smo u tom kontekstu zreli kao država da osudimo što je loše, a i što je bilo dobro', rekla je Antičević Marinović. Smatra da je duh zajedništva uvijek potreban, no taj duh koji je bio prisutan prilikom osamostaljenja ispuhao se onog trena kada su se branitelji vratili s ratišta i shvatili da nemaju posao, ali i kuću u kojoj bi živjeli.

'Nas je pljačka i privatizacija dodatno traumatizirala i od toga se nismo oporavili. Najbolje bi bilo da u HDZ-u osude jame, a ne da se na njih pozivaju. Do jučer smo imali one koji su jamili, a danas imamo one koji plješću jamarima', poručila je Ingrid Antičević Marinović.

Spominjanja jedinstva pomalo se grozi Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista, koji se uvijek prisjeti jedinstva iz vremena bivše države. Što se pak tiče jedinstva i zajedništva s početka devedesetih, koje spominje Kolinda Grabar Kitarović, Vukšić smatra da se teško može govoriti o nekom zajedništvu u to doba.

'Duh jedinstva i zajedništva nije bio ni devedesetih, jer dok se jedan dio borio na ratištu, drugi dio je krao. Kolinda je u stranci koja je radila i jedno i drugo. Držali su ruku na srcu, a s druge strane krali, i kažu da su domoljubi. A sjetimo se pretvorbe i privatizacije', kazao je Vukšić.

Priznaje, međutim, da bi bilo dobro da se u vremenima krize ipak uspostavi neki zajednički cilj među svim političkim akterima, kako bismo što lakše prošli kroz teška vremena.

'Činjenica je da trebamo uspostaviti dijalog i sjesti za stol i dogovoriti se koji su naši zajednički ciljevi, je li to vlada nacionalnog spasa ili nešto drugo. No uz bahatog premijera i bahatog šefa oporbe teško da ćemo to postići. Zato je neprimjereno da jedna članica HDZ-a poziva na jedinstvo', kazao je Vukšić.