SLAB INTERES ZA STRANKU

Do jučer su bili bliski Josipoviću, a danas mu okreću leđa

08.04.2015 u 12:49

Bionic
Reading

Iako se očekivalo da će bivšeg predsjednika Ivu Josipovića na putu osnivanja nove stranke slijediti njegovi dojučerašnji bliski suradnici, ali i oni koji su ga podržali u predsjedničkoj kampanji, čini se da ga u novoj etapi njegove političke karijere ne žele pratiti baš svi

Spekulacije o tome tko će se među prvima učlaniti u novu stranku Ive Josipovića, koja bi trebala biti osnovana u svibnju, krenule su već jučer. Bivša šefica njegovog kabineta Danica Juričić Spasović odmah je, kako je pisao i tportal, odbacila pomisao da bi se mogla učlaniti u novu stranku i jasno je rekla da je njezin izbor SDP.

Mediji su spekulirali i imenima ekonomista Vedrane Pribičević i Vuka Vukovića, pogotovo jer je potonji Josipoviću podršku dao i u kampanji. Međutim, Pribičević i Vuković u zajedničkom su pismu demantirali sve spekulacije da bi se mogli pridružiti Josipovićevoj stranci.

'Poštujemo bivšeg predsjednika i njegov rad, no izričito ističemo kako nas ne zanima pridruživanje nikojoj političkoj opciji, pa tako ni novoj stranci bivšeg predsjednika. Smatramo da Hrvatskoj ne treba još profesionalnih političara, već da joj treba više stručnjaka svih profila koji svojim ekspertnim znanjima mogu bitno promijeniti način na koji se ona vodi', kažu Vedrana Pribičević i Vuk Vuković sa Zagrebačke škole ekonomije.

U priopćenju koje su poslali i tportalu navode kako su oni ekonomisti koji vjeruju u korištenje znanstvenih metoda pri vođenju ekonomske politike.

'Nas zanimaju sva moguća efikasna rješenja ekonomskih problema, a na hrvatskim je građanima da svojim glasovima na izborima odluče žele li više ili niže poreze, manje ili više nejednakosti, odnosno da sami odluče u kakvom društvu žele živjeti. Naš je posao samo taj da upozorimo na moguće posljedice određenih odluka te na koristi i troškove koji nastaju odabirom alternativnih izbora. Shodno tome, spekulacije oko toga da bivši predsjednik ili bilo koja druga politička opcija imaju aspiracije u našem pridruživanju njihovim strankama ostaju samo lijepe želje, jer smatramo da je jedini način da pomognemo našoj voljenoj Hrvatskoj da budemo dobri ekonomisti, a ne političari', zaključuju Pribičević i Vuković.

Jedan od onih čije se ime spominjalo u kontekstu nekog tzv. Trećeg puta još dok je Josipović sjedio na Pantovčaku bio je i predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić. Spekulacije da bi se mogao udružiti s Josipovićem pojavile su se i jučer.

'Ne želim se baviti politikom, to sam rekao prije godinu dana. Ovo su sve spekulacije s mojim imenom', kratko je prokomentirao Gabrić za tportal.

Spominjalo se i ime novinarke Mladenke Šarić koja je bila glasnogovornica Josipovićeve kampanje. U izjavi za tportal Šarić kaže kako je samo radila u kampanji, no da nema političke aspiracije i namjeru pridruživanja nikakvoj stranci.

Operativnim poslovima u kampanji Ive Josipovića bavila se i SDP-ova Željka Antunović, koja je već dulje vrijeme u stranačkoj pozadini. Iako je na statusu u stranci izgubila otkad je na čelu SDP-a Zoran Milanović, Antunović očito ne misli izdati SDP i otići u drugu stranku.

'Ja sam članica SDP-a i ne mislim biti ni u jednoj drugoj stranci', kazala je Antunović za tportal odgovorivši tako na spekulacije da bi se mogla pridružiti Josipovićevoj stranci.

Pohvalne riječi za Josipovića imao je njemu blizak Stipe Orešković, za kojeg se također spekuliralo da bi se mogao pridružiti novoj stranci.

'Josipović je fin gospodin, ali se ja politikom nikada nisam bavio niti ne namjeravam', kazao je kratko Orešković za tportal.