ROGLIĆ, DERANJA, VUKOVIĆ

Troje ekonomskih znalaca podržava Josipovićev 'pravi put'

Bionic
Reading

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora troje uglednih poslovnih ljudi i stručnjaka, gospodarstvenici Branko Roglić i Gordana Deranja (ujedno šefica Hrvatske udruge poslodavaca) te ekonomski znalac Vuk Vuković svoju su podršku dali aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću. Roglić i Deranja ujedno su financijski potpomogli Josipovićevu kampanju

Podršku Josipoviću obrazložili su javnim pismom. Smatraju da je 'pred nama važan izbor između dvaju programa – ustavnih reformi koje garantiraju manje poreznih opterećenja i bolju poslovnu klimu ili povećanja javne potrošnje i viših poreza, kao jedine solucije za veću potrošnju'.

Spomenuti trojac ističe kako vodeći svjetski politički ekonomisti povezuju ustavne reforme i regionalizaciju s boljim ekonomskim rezultatima.

U nastavku obrazlažu kako mjere koje zagovara Josipović u svom pravom putu, poput regionalizacije i preferencijalnog sustava, djeluju protiv korupcije i niže državne potrošnje, što u konačnici dovodi do smanjenja poreza.

U cijelosti prenosimo obrazloženje toga zašto troje ekonomskih znalaca smatra da bi građani trebali podržati Josipovićev 'pravi put'.

'Tamo gdje se političari biraju neposredno i gdje ima manje izbornih jedinica niža je razina korupcije, veća odgovornost političara prema poslodavcima, niža državna potrošnja (u udjelu BDP-a) i manje uplitanje države u gospodarstvo te veća sloboda gospodarstva. Konačno, regionalizacija stvara manje deficita te za posljedicu ima manje poreza.

Za Hrvatsku će poslovna 2015. biti godina u kojoj padaju maske. Gospodarstvo propada, a rast se ne potiče demagogijom, nego stvaranjem klime koja omogućava brži povrat uloženog novca i manje poreza. Neučinkovita administracija, korupcija, organizirani kriminal te cijena kapitala samo su neki od elemenata koji nas na tom putu koče. Neki od tih problema riješeni su, no zbog velikih poreza i parafiskalnih davanja, kojih je oko 400, teško je postići profitabilnost poslovanja. U tom parafiskalnom grmu leži zec.

Perspektiva je za Hrvatsku sljedeća: ustavna reforma omogućit će neposredno, preferencijalno glasovanje, uz regionalizaciju usmjerenu na smanjenje broja općina i županija u Hrvatskoj. Dovest će do:
1. smanjenja korupcije na svim razinama kroz povećanje odgovornosti političara
2. niže državne potrošnje – uvjeta za smanjenje poreza i privlačenje investicija
3. nižih proračunskih deficita kao drugoga važnog faktora za manje poreze.


Riječ je o reformama koje će izravno potaknuti rast produktivnosti, povećati investicije i privlačenje sredstava iz fondova EU-a te posljedično povećati rast BDP-a.'

Roglić, Deranja i Vuković ističu važnost sudjelovanja u drugome krugu predsjedničkih izbora ove nedjelje.

'Izlazak na birališta 11. siječnja način je na koji možemo dati i osobni poticaj viziji Hrvatske kakvu želimo graditi kao poduzetnici i stručnjaci sljedećih pet godina. Zemlja se nalazi u ključnoj i osjetljivoj fazi oporavka. Preuzimanjem odgovornosti za njezinu budućnost možemo je i moramo izvesti na pravi put. Glasajmo u skladu s našim poslovnim vrijednostima i uvjerenjima, a pozitivni će rezultati, uvjereni smo, slijediti našu prosudbu', zaključuju Josipovićevi zagovarači u svom pismu.

Kratka poslovna biografija potpisnika ovog pisma

Branko Roglić vlasnik je ili većinski vlasnik ukupno 18 tvrtki u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Kosovu, Albaniji, Moldaviji, Njemačkoj, Austriji, Rumunjskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj. Aktivan je član Hrvatske udruge poslodavaca od utemeljenja i njezin je utemeljitelj u Dalmaciji. Bio je predsjednik, dopredsjednik i predsjednik Vijeća članova, a trenutačno je član Savjeta i predsjednik Nadzornog odbora. Od 2008. počasni je konzul Republike Slovenije, na čelu Generalnog konzulata Republike Slovenije u Splitu. Godine 2010. unaprijeđen je u počasnoga generalnog konzula.
Vuk Vuković predavač je na Katedri za ekonomiju Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Magistar je znanosti s fakulteta London School of Economics i prvostupnik ekonomije s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je diplomirao s magna cum laude. Tijekom studija sudjelovao je na programima na Berkeleyju i Harvardu. Ovog je ljeta bio gostujući istraživač na fakultetu Clare College Sveučilišta u Cambridgeu. Prije ZSEM-a radio je u Londonu za British Chambers of Commerce (Britanska gospodarska komora). Vanjski je istraživač na institutu Adam Smith u Londonu. Piše brojne članke i tekstove za strane i domaće institute i novine te radi na brojnim nadolazećim publikacijama. Aktivno piše blog Don’t worry, I’m an economist!.
Gordana Deranja od 1998. kao predsjednica Uprave vodi tvrtku Tehnomont d.d. U tvrtku je došla 1987. zaposlivši se u računovodstvu. Četiri godine kasnije postaje voditeljica odjela, a od 1995. do dolaska na sadašnju poziciju bila je predsjednica Nadzornog odbora tvrtke. Uz HUP je veže dugogodišnji angažman te je bila na više različitih funkcija - predsjednica HUP Udruge metalne industrije, dopredsjednica koordinacije CRO industrije pri HUP-u i članica Izvršnog odbora HUP-a. Osim u HUP-u, aktivna je u Hrvatskoj udruzi poslovnih žena u kojoj je bila predsjednica ogranka za Istarsku županiju i dopredsjednica Udruge. Dvostruka je dobitnica nagrade Menadžerica godine, za 2008. i 2013, od strane Hrvatske udruge poslovnih žena, a 2011. dobila je i nagradu CROME za menadžericu godine za velika poduzeća. Dobitnica je priznanja za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva koje joj je 2012. dodijelilo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Na III. Europskom kongresu malih i srednjih poduzetnica u Katovicama proglašena je počasnom ambasadoricom ženskog poduzetništva Poljske 2013. Gordana Deranja je rođena i živi u Puli. Završila je Ekonomski fakultet. Udana je i majka dvoje djece.