MALI ALI KORISNI SAVJETI

Do čitkog rukopisa u samo nekoliko tjedana

18.07.2016 u 18:53

Bionic
Reading

Već više od desetljeća tipkovnice su u potpunosti zamijenile olovke i pera, a gotovo da nema onih koji su i bez satova daktilografije uspješno savladali tehniku tipkanja po tipkovnicama mobitela i računala. U današnjem je svijetu razvoj tehnologije doveo do toga da je pisanje rukom gotovo potpuno zamrlo, no ipak, postoje trenuci kada je ono neizbježno. Pritom se često nađemo u situaciji da zbog nekorištenja olovke nismo u stanju pročitati vlastiti rukopis, ali ne treba se brinuti jer postoji tehnika kojom ćete, uz malo vježbe, ponovno početi čitko pisati

U rijetkim trenucima kada i ponešto zapišete olovkom, čini vam se da je vaš rukopis neprepoznatljiv, nečitak i podsjeća na onaj liječnički, koji je nemoguće dešifrirati. Uzroci iskrivljenogrukopisa mogu biti različiti, većinom zbog potrebe da bitno zapišete u što kraćem vremenu i što kraćim crtama, stoga je najvažnije razmisliti o uzroku koji je doveo do neprepoznatljivosti vašeg rukopisa, pa ukoliko je za to kriva brzina, vježbajte sporije pisanje, bez nervoze. Ako je pak uzrok rijetka upotreba i zaboravnost, nekoliko je savjeta za to kako poboljšati rukopis.

TESTIRAJTE SE

Zadajte si diktat pri kojemu nećete mjeriti vrijeme pisanja, već točnost onoga što ste zabilježili. Taj test možete učiniti na način da poslušate kratke vijesti na TV-u ili radiju i potom zabilježite ono što ste čuli. Potom provjerite sve greške i zaokružite slova koja ste pogrešno napisali. Iduću vježbu možete ponoviti tako da započnete rečenice slovima kojima se ne ponosite u svom rukopisu. Za vježbanje rukopisa nabavite olovku koja vam najbolje leži u ruci, a pri vježbi nemojte je previše stezati niti je držati suviše visoko ili nisko. Najbolje je držati olovku nešto niže od njene sredine.

ZABAVITE SE

U procesu poboljšavanja rukopisa najvažnije je zabaviti se, stoga uvedite nekoliko navika koje će doprinijeti vašem budućem krasopisu. Primjerice, ostavljate ukućanima pisane poruke poput 'poslijepodne dolazi inkasator, pripremio sam novac na polici'. Nabavite dnevnik i zapisujte dnevne obaveze, a pritom ćete biti organiziraniji. Umjesto čestitki na društvenim mrežama, počnite ponovno slati tiskane čestitke ili razglednice. Rukom napisane riječi i misli, naime, imaju vaš osobni pečat koji traje dulje i više se cijeni. Možete početi pisati i pjesme ili ljubavna pisma jer se nikada ne zna - možda i upali. Također pratite svoj rukopis u različitim emotivnim fazama jer grafolozi ukazuju na povezanost između motorike i psihičkog stanja.

Grafolozi ističu kako je zbog promjena osobnosti ili onih koje su ostavile trag na vašoj psihi nemoguće povratiti rukopis kakav ste imali u mladosti, no neka vam u ovoj vježbi krajnji cilj ne bude estetika, već potpuno razumljiv i čitak rukopis bez pravopisnih grešaka.