BLAMAŽA U CROATIA AIRLINESU

Djevojku s posebnim potrebama izbacili iz aviona

Avion Croatia Airlinesa

Avion Croatia Airlinesa

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nenad Dugi

Tročlana obitelj izbačena je u subotu poslijepodne iz aviona Croatia Airlinesa na zagebačkom Plesu, nakon rasprave sa stjuardesom koja je njihovu kćer s posebnim potrebama nazvala retardiranom

Po njih je nakon odluke kapetana leta došla policija, a u pritvoru su bili zadržani sve dok avion kojim su trebali letjeti za Dubrovnik nije sletjeo na aerodrom u Čilipima piše Jutarnji.hr

Do incidenta je došlo kad su se majka, otac i kći s posebnim potrebama (u dobi od 22 godine) htjeli ukrcati u avion za Dubrovnik. Podrijetlom su iz Bosne, ali već 17 godina žive u Norveškoj, u gradu Trondheimu.

'Platili smo karte, ušli u avion i sjeli na svoja sjedišta. Prišla nam je nervozna stjuardesa koja je rekla da ne možemo tamo sjediti. Pitala sam zašto. Ona mi je pred svima u avionu, da to čuju, bezobrazno odgovorila: Retardirani i starci ne mogu sjediti pored izlaza', rekla je šokirana majka koja se tada počela raspravljati sa stjuardesom, ljutita jer joj je uvrijedila kćer.

Stjuardesa je potom pozvala kapetana aviona koji je odlučio da moraju van ili avion neće poletjeti. Po njih je na kraju došla policija.

Nitko od putnika nije se žalio na njihovu kćer, ali nitko nije ni pomogao. 'Neki su zurili u pod, a stranci su vrtjeli glavama. To nam je antipromocija i mi ovako nikad nećemo u Europu. Propalo nam je nekoliko tisuća kuna jer smo promašili letove, ali nije nas briga za novac. Samo želimo upozoriti javnost da se ovo nekome drugome u budućnosti ne bi ponovilo', ispričali su roditelji koji će se na tretman u Hrvatskoj požaliti norveškoj ambasadi.

Glasnogovornica Croatia Airlinesa Ksenija Zlof kaže da njihovi strogi propisi ne dozvoljavaju osobama s posebnim potrebama sjedenje kod izlaza za nuždu. 'Na tim sjedalima mogu sjediti osobe koje mogu pomagati ostalim putnicima da izađu iz aviona u slučaju nužde. Prodavačica karata upozorila je obitelj da ne sjedaju tamo, ali oni su inzistirali', neslužbeno je objasnila Zlof.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!