SAMOUBILAČKI OGLAS

Djevojka u oglasniku traži svog ubojicu

Bionic
Reading

'Tražim ubojicu bilo kakvog kalibra koji bi me ubio na brz i bezbolan način, bez ikakve naknade jer ja nemam hrabrosti ni ubiti se ni živjeti'

Ovu je poruku jedna djevojka prošlog petka poslala SMS-om u oglasnik, kako bi njezin oglas bio objavljen. Djelatnica koja je zaprimila SMS kontaktirala je službu 112 i policiju. Inspektori su za tri sata pronašli djevojku i njezine roditelje te je uputili stručnim službama.

U ponedjeljak je uzbuna nastala i na Forum.hr-u, gdje se nepoznata osoba registrirala kao 21-godišnji mladić i na podforumu psihologije ostavila oproštajno pismo. Policija se uključila i u ovu priču, no nije poznato jesu li otkrili identitet autora oproštajne poruke.

Na Forumu se spominje i mogućnost da je riječ o patki, no psiholog Edi Žitnik iz splitske udruge Mi i autor priručnika 'Prevencija suicida u školi' upozorava da svakom takvom slučaju treba pristupiti maksimalno ozbiljno.

'Određen broj takozvanih fatalnih suicida, nažalost, ne može se spriječiti, ali postoji velik broj onih koji mogu. Svjetske statistike pokazuju da su pokušaji samoubojstava pet do 25 puta, ovisno o državama, brojniji od samih suicida. U Hrvatskoj je, međutim, problem što ne postoji centar za prevenciju suicida, nego se tom ozbiljnom pojavom bavimo sporadično. Takvi centri su u zemljama u kojima djeluju smanjili i broj suicida i broj pokušaja', ističe Žitnik za Slobodnu Dalmaciju.

U Hrvatskoj postoji svega 20-ak dječjih psihijatara, pa kada bi, upozoravaju stručnjaci, sva djeca s duševnim smetnjama i htjela doći stručnjaku, to bi mogla učiniti samo jednom godišnje, čime se ništa ne bi postiglo.