ŽIVOTNI SAN

Djedica (91) u tikveškom lovištu ubio zlatnog jelena

02.09.2010 u 19:39

Bionic
Reading

U lovištu Hrvatskih šuma Podunavlje-Podravlje, poznatu kao tikveško lovište, danas je 91-godišnji lovac Mitar Janković iz Crne Gore odstrijelio zlatnog jelena s 220 točaka, jednog od najtrofejnijih u tom baranjskom lovištu u zadnjih 15-ak godina

Po riječima Zlatana Mihaljevića, voditelja lovstva Hrvatskih šuma osječke Uprave šuma, riječ je o doista izvanrednu trofeju, a "dugovječni lovac Mitar Janković ostvario je, kako je rekao, svoj životni san". Zaljubljenik u lov, umirovljeni pukovnik bivše JNA, taj je životni san platio oko 100.000 kuna.

Naš gost iz Kolašina u Crnoj Gori, do granice s Hrvatskom gdje smo ga dočekali vozio je uglavnom sam svoj automobil, kazao je Mihaljević. Dodao je kako je "riječ o 91-godišnjaku, što znači da smo prema njemu bili posebno pažljivi jer je, među ostalim, hod po tikveškoj šumi zahtjevan".

Prije dolaska u naše lovište crnogorski dnevnik "Pobjeda" objavio je velik članak o lovcu Mitru Jankoviću i njegovoj želji da dođe u tikveško lovište i odstrijeli jelena. Izjavio je kako bi bio zadovoljan i s broncom, možda srebrom, a posrećilo mu se zlato", kazao je Mihaljević.

U tikveškom lovištu, jednom od najpoznatijih u svijetu, boravi matično stado od 1400 grla jelenske divljači i matično stado od 600 divljih svinja. "Mi smo jedno od najskupljih europskih lovišta, no s punim pravom, jer raspolažemo najkvalitetnijom divljači, posebno baranjskim jelenom koji je poznat u cijelom svijetu i naš je brend. Posebna je zanimljivost što divljač živi u prirodnom ambijentu", rekao je Mihaljević.

Upravo je u tijeku rika jelena, pojava koja privlači lovce iz cijeloga svijeta, te nam dolaze lovci iz Danske, Njemačke, Italije, Španjolske, Portugala i drugih zemalja, podsjetio je, dodavši kako svi žele odstrijeliti trofejnoga baranjskog jelena. "Možemo se pohvaliti da je više zainteresiranih lovaca što domaćih što inozemnih od naših mogućnosti da ih primimo, jer su pravila o odstrjelu jelena i svega što se odnosi na organizirano lovstvo stroga", naglasio je Mihaljević.