POVRATAK OBITELJI

Dječak čija se majka smrznula vraća se na Kosovo

26.01.2011 u 19:40

Bionic
Reading

Dvogodišnji dječak s Kosova čija se majka smrznula pri pokušaju ilegalnog prelaska hrvatske granice uskoro će iz Doma za nezbrinutu djecu u Nazorovoj ulici u Zagrebu biti vraćen obitelji na Kosovo

U razgovoru za tportal veleposlanik Kosova u Hrvatskoj Valdet Sadiku otkrio je kako je dječakov djed, koji živi u Norveškoj, odmah po saznanju tragičnog događaja došao u Zagreb vidjeti unuka i izraziti želju da se dijete vrati obitelji na Kosovo.

'Procedura povratka djeteta obitelji je započela. Hrvatske i kosovske službe za socijalnu skrb su stupile u kontakt i nakon provjere dokumentacije i obavljanja ostalih administrativnih postupaka vjerujemo da će dijete što prije biti vraćeno rodbini', kazao nam je veleposlanik Sadiku.

Istaknuo je kako se djed pobrinuo i oko transporta tijela i organizacije sprovoda nesretne Enise Binakaj Šahinović na Kosovu.

Veleposlanik Sadiku izrazio je zahvalnost za njegu i pažnju koju je nesretni dvogodišnjak dobio od hrvatskih socijalnih radnika te Dječjeg doma u Nazorovoj ulici.

Od ravnateljice Doma za nezbrinutu djecu Jasne Ćurković Kelava saznali smo da je dijete dobro te da nije imalo nikakvih fizičkih problema. 'Preko dana, dok se igra s drugom djecom, čini se da je sve u redu, no navečer mu je jako teško. Nedostaje mu majka, pa plače i doziva ju', ispričala nam je ravnateljica Ćurković Kelava.

Majka dvogodišnjaka Enisa Benikaj Šahinović iz Peći pronađena je smrznuta u nedjelju oko 6.40 sati nedaleko od graničnog prijelaza Izačić, u Ličkom Petrovom Selu, dok je, sa sinom u naručju, pokušavala ilegalno prijeći granicu. Kako je za Večernji list ispričala znanica obitelji, dvadesetosmogodišnja Enisa, krenula je bratu u Francusku kako bi sebe i sina spasila od siromaštva. Za ilegalni transfer do Francuske navodno je platila 2500 eura. No trgovci ljudima su nesretnu ženu, kao i mnoge druge prije nje, umjesto u bolji život odveli u smrt.