TAJLAND

Dječaci zarobljeni u špilji pisali roditeljima: Ne brinite, jaki smo

07.07.2018 u 09:33

Bionic
Reading

Dvanaest nogometaša i njihov trener još uvijek su zarobljeni u špilji na sjeveru Tajlanda, a prema nekim stručnjacima, mogli bi biti spašeni za nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani. U međuvremenu, oni su pisali svojim roditeljima i poručili im da se ne brinu

Iako se spominjalo da bi dječaci i trener u špilji mogli ostati sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone, a to je za četiri mjeseca, pojedini stručnjaci smatraju da bi ih se ipak moglo spasiti za nekoliko dana - ako vrijeme posluži.

Meteorolozi pak na sjeveru Tajlanda za sutra najavljuju jake pljuskove, koji neće stati sljedećih pet dana.

Dječaci u dobi od 11 do 16 godina, koji su gotovo dva tjedna zarobljeni u kompleksu špilja Tham Luang, u međuvremenu su pisali svojim roditeljima i poručili im, između ostalog, da ne brinu za njih jer su jaki, navodi BBC.

Njihov se 25-godišnji trener u zasebnom pismu ispričao zbog cijele situacije. U špilju blizu granice s Mijanmarom i Laosom, ušli su, naime, 23. lipnja, kad je bila suha, ali ih je zatekla iznenadna navala kiše koja je potopila sustav.

Ronioci su ih nakon zahtjevne potrage ronjenja uskim prolazima i mutnim vodama, pronašli na uzdignutoj stijeni otprilike četiri kilometra od ulaza u špilju.

Dječaci zarobljeni u špilji na Tajlandu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vijest da su dječaci pronađeni nakon deset dana izazvala je euforiju u Tajlandu.

Još se ne zna kako će izići iz pećine, ali jedna od opcija je da sami pokušaju izaći na površinu, pa su već počeli učiti roniti.

U špilji opasno pada razina kisika i liječnici kažu da zarobljenima prijeti hipoksija, odnosno stanje smanjene količine kisika u stanicama koje za posljedicu ima poremećaje u funkcioniranju cijeloga tijela, kao i omamljenosti, zaboravnost, pospanost, glavobolju i mučninu. U pokušaju da im dostavi spremnik s kisikom, poginuo je jedan od ronilaca, Saman Kunan (37), bivši pripadnik tajlandskih SEAL-ovaca.

Guverner provincije Chiang Rai Narongsak Osotthanakorn rekao je da će se za evakuaciju čekati 'najmanje rizični uvjeti'.