HRVATSKA STVARNOST

Djeca oko 60.000 rastavljenih roditelja ne primaju alimentaciju

21.02.2012 u 13:43

Bionic
Reading

Hrvatski odvjetnici već pet godina pružaju besplatnu pravnu pomoć djeci u sudskim postupcima radi naplate uzdržavanja od roditelja koji izbjegavaju tu obvezu pa su tako od 2007, odazvavši se inicijativi pravobraniteljice za djecu, besplatno zastupali 1996-ero djece, rekao je današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Leo Andreis.

U Hrvatskoj je oko 60.000 rastavljenih roditelja čija djeca ne primaju alimentaciju te je HOK tim činom samohranim roditeljima želio olakšati da, bez obzira na njihov imovinski status, ostvare prava svoje djece.

Odvjetnici za takvo zastupanje ne dobivaju nikakvu naknadu, a svi se predmeti obrade u roku od 14 dana, rekao je Andreis i pozvao roditelje iz svih krajeva Hrvatske da se obrate komori ako trebaju takvu vrstu pravne pomoći.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić istaknula je kako je pravo na uzdržavanje djece jedno od teško ostvarivih prava te je ustvrdila kako su HOK i odvjetnici učinili "veliku stvar za one kojima je pomoć bila potrebna", posebice prije Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, donesenoga 2008.

To potvrđuju i podaci po kojima je najviše predmeta koje je zastupao HOK bilo 2007. i 2008., kada ih je bilo 687 i 520. U posljednje tri godine broj predmeta manji je od 300 na godinu.

Predstavljanje tih podataka bio je uvod u današnji stručni skup 'Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava' kojom organizator želi skrenuti pozornost na nužni početak primjene te konvencije, koja je u Hrvatskoj na snazi od 1. kolovoza 2010.

Konvencijom se, ističu, osnažuje pravo djeteta na sudjelovanje u postupcima u kojima se odlučuje o njegovim pravima, poput brakorazvodnog postupka, odlučivanja o skrbništvu ili posvojenju. Dijete ima pravo na posebnog zastupnika koji će štititi njegove interese u slučaju sukoba interesa s njegovim zakonskim zastupnicima.

U Uredu pravobraniteljice drže kako je primjena te konvencije vrlo važna u ostvarivanju dječjih prava jer omogućuje i zaštitu djeteta od manipulativnih postupaka njegovih roditelja i skrbnika.

Skup bi trebao pridonijeti osposobljavanju onih koji konvenciju trebaju i primjenjivati - odvjetnika, socijalnih radnika i drugih profesionalaca.