NOVI JORDANSKI GRAD

Divovski izbjeglički kamp ima 850 restorana

17.08.2013 u 08:00

  • +5

Zaatari

Izvor: Reuters / Autor: Mandel Ngan/Pool

Bionic
Reading

Broj naseljenika u izbjegličkom kampu Zaatari u godinu dana dosegnuo je 140.000, čime je taj kamp postao drugi najveći u svijetu i četvrti 'grad' po veličini u Jordanu. Gotovo svi stanovnici kampa izbjeglice su iz susjedne Sirije, odakle je od početka ustanka 2011. pobjeglo oko 1,6 milijuna ljudi

Svaki dan u Zaatari, koji je od granice sa Sirijom udaljen osam kilometara, stigne oko 1.000 novih izbjeglica. Trenutačno je Zaatari drugi po veličini izbjeglički kamp u svijetu; veći je samo Dadaab u istočnoj Keniji, gdje živi više od 400.000 ljudi.

Na oko 532 hektara zemljišta u Zaatariju podignuto je više od 27.000 šatora i skloništa. Glavna ulica, poznata kao Champs-Élysées, ima oko 3.000 trgovina. U kampu je i 850 restorana u vlasništvu izbjeglica, tu su škole, zdravstveni centri, kao i nogometna igrališta.

No život u Zaatariju nije piknik, izvijestila je posebna izaslanica UN-a Angelina Jolie kada je posjetila kamp u lipnju. U kampu se javljaju nasilne pobune, ima i prostitucije, a kamp je navodno riznica mladića koji se vraćaju preko granice kako bi se priključili Slobodnoj sirijskoj vojsci.

UNHCR je prošlog tjedna izvijestio da u kampu caruje organizirani kriminal, što je Jordan opovrgnuo, tvrdeći da su u pitanju uglavnom tek sitne krađe.

Ono što je trebalo biti privremeni smještaj postaje, čini se izbjeglicama, stalno rješenje. Najmanje 70 posto ukupnog broja sirijskih izbjeglica u Jordanu čine žene i djeca.