oštro oko i sigurna ruka

Divlja svinja na Cresu napala čovjeka, on uzvratio preciznim bacanjem kamena i usmrtio ju na licu mjesta

08.03.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Na otoku Cresu divlje svinje prave probleme ovčarima već gotovo tri desetljeća, bilo da ruše gromače ili ubijaju ovce i janjad, a sada se dogodilo ono čega su se svi pribojavali – divlja svinja napala je čovjeka

Novom listu obratio se ovčar Livio Hrelja, stanovnik Ivanja, malog sela na sjeveru otoka, te opisao traumatičan događaj.

'Oko 8 sati ujutro, na svom ograđenom pašnjaku u neposrednoj blizini kuće, gdje moja supruga i ja držimo ovce, vidio sam uznemirenost i čuo bespomoćno blejanje ovaca. Ušao sam u pašnjak i pokušao vidjeti o čemu se radi, te sam uočio da jednoj ovci nedostaje janje. Sumnjajući da je u pašnjak ušla divlja svinja jer je to česta pojava ove zime, dao sam se u potragu i pronašao traženu životinju. Pokušao sam je istjerati iz pašnjaka, no ona se zabila u mrežu kojom je pašnjak ograđen. Zatim se okrenula prema meni, te me tako raskrvavljena, bjesomučno, u punom trku, napala.

U toj situaciji nisam imao izbora kako se obraniti te hvatam prvi dostupan kamen i s daljine od oko 3 metra bacam taj kamen prema divljoj svinji teškoj šezdesetak kilograma. Kamen je tek okrzne, ali srećom hvatam drugi kamen i pogotkom u glavu je usmrćujem. Moj strah i stres u tom trenutku su neopisivi, te ga mogu razumjeti samo oni koji su nešto slično doživjeli. U panici odlazim do kuće, te javljam predsjedniku LD „Orebica“ Cres da mi je divlja svinja usmrtila janje što sam utvrdio kad sam usmrćenoj životinji otvorio trbuh gdje se vide kosti i vuna', ispričao je Hrelja.

Hrelja je predosjećao da se ovako nešto može dogoditi pa je još 1. veljače uputio dopis LD „Orebica“ u kojem ih upoznaje sa situacijom, te traži da zaštite njega i suprugu, kao i njihovo stado ovaca. Predložio je da „Orebica“ preko natječaja Ministarstva poljoprivrede nabavi električnog pastira. Nikakav odgovor nije dobio.

Kao i više puta do sada, Hrelja je uputio apel nadležnima za rješavanje problema koje otočani imaju sa divljim svinjam