ministar ili akademik

Divjak o Banožićevoj akademskoj karijeri: Njegov dosadašnji doprinos je jako siromašan

01.08.2023 u 19:58

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić objavio je kako će povući svoj zahtjev za izbor u naslovnog izvanrednog profesora, a svoj komentar dala je i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

Ministar obrane Mario Banožić danas je na svojoj Facebook stranici napisao sljedeće:

'Dragi prijatelji, nakon puno razmišljanja donio sam odluku kako ću povući zahtjev za izbor u naslovnog izvanrednog profesora. To činim prije svega iz iskrene želje da poštedim daljnjeg medijskog, javnog i političkog pritiska Ekonomski fakultet u Osijeku, njegove zaposlenike, članove Vijeća te imenovane članove Povjerenstva za provedbu postupka mog izbora.

Malo je reći da sam šokiran količinom negativnosti koje su se slile na račun moga akademskog i znanstvenog rada kojim se bavim gotovo 15 godina, ali i pokušajima da me se prikaže nestručnim, nečasnim i onime koji radi na štetu studenata. Tražene uvjete koje treba ispuniti svaki izvanredni profesor ispunjavam, a odustati od akademske karijere neću, već ću ovaj njezin djelić ostaviti po strani dok obavljam dužnost ministra i člana Vlade Republike Hrvatske.'

Njegovu odluku u Dnevniku Nove TV komentirala je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Mislim da mu je to najbolja odluka u ovom trenutku, ali mislim da bi bilo bolje da taj zahtjev za izbori nije niti dao. Napravljena je i greška vezan uz etička načela, napravljen je problem vezan uz stručne recenzije, a da ne govorim o tome da akademska zajednica nije na vrijeme reagirala", rekla je Divjak.

  • +15
Mario Banožić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

"Kvaliteta rada gospodina Banožića, sudeći po onome što smo dosad vidjeli, nije na potrebnoj razini. Stručno vijeće mora na neki način dati obrazloženje. Tu i rektor mora postavljati pitanja", dodala je.

Bivša se ministrica osvrnula na mogućnost Banožićeve daljnje akademske karijere.

"Neću reći da nikada ne može doći u akademsku zajednicu i biti izabran u zvanje, ali njegov dosadašnji doprinos je jako siromašan. Ali, ako se čovjek primi posla i radi četiri ili pet godina, zašto ne?", zaključila je, donosi Dnevnik.hr.