JAVNI POZIV

Divjak o astronomskim isplatama iz Škole za život: Novac je iz fondova EU-a, prijavite se i vi!

29.05.2019 u 15:39

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja očitovalo se u srijedu na objavljene informacije o izdašnim uplatama autorima metodičkih priručnika namijenjenih nastavnicima u eksperimentalnom programu Škola za život. Neki autori uprihodili su i više od 200.000 kuna, a priručnici će biti iskorišteni samo u tekućoj školskoj godini jer se finalni kurikulumi razlikuju od onih primijenjenih u eksperimentu, piše portal Srednja.hr. Iz MZO-a napominju da se izrada priručnika financira sredstvima fondova EU-a

Odgovarajući na novinarska pitanja o paprenim iznosima isplaćenim za rad na metodičkim priručnicima u okviru Škole za život, koje je objavio portal Srednja.hr, ministrica Blaženka Divjak poručila je 'da su ta sredstva dana nekom iz financijskog sektora ili međunarodnom stručnjaku, onda se to nikome ne bi činilo puno'.

'Sad kad to dajemo učiteljima, moramo priznati da zagovaramo da se pošteno plati rad i otkup prava', kazala je ministrica. Cijena po jednoj nastavnoj jedinci je otprilike 1500 kuna neto, za što je potrebno oko 20 sati rada. Time se plaća prenošenje autorskih prava na Ministarstvo pa ih svaki učitelj u Hrvatskoj može koristiti u nastavi, kazala je.

Iz Ministarstva su naveli da je 1500 kuna neto, odnosno 2000 kuna bruto naknada za jedan metodičko obrađeni i opisani nastavni sat, a ne za sat rada, kako su mediji pogrešno citirali ministricu.

Dodali su da jedan metodički obrađeni nastavni sat sadrži više primjera aktivnosti, multimedijskih i interaktivnih sadržaja, primjere vrednovanja, godišnje izvedbene kurikulume, prijedloge prilagodbe za učenike s teškoćama, aktivnosti za darovite učenike i interdisciplinarne projekte.

Ministrica je jutros u MZO-u sudjelovala na okruglom stolu posvećenom temi učitelja budućnosti, kao jednoj od prioritetnih tema predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u području obrazovanja. Tom prilikom pozvala je sve zainteresirane da na javnom pozivu prijave 'metodičke preporuke za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu'. 'Bit će plaćeni pod istim uvjetima', najavila je ministrica.

Osvrćući se na cjelokupni projekt Cjelovite kurikularne reforme, Divjak napominje da je on sasvim transparentan i financiran preko Europskog socijalnog fonda.

'U prvom projektu imali smo na raspolaganju 155 milijuna kuna i do sada je utrošena sedmina svih sredstava koja je namijenjena za to. To su sredstva koja su namijenjena reformi, metodički priručnici su propisani Strategijom odgoja i obrazovanja i na njima su radili članovi radnih skupina za izradu kurikuluma ili su radili na edukaciji za eksperimentalne škole', kazala je ministrica Divjak i dodala da je sve rađeno transparentno, a na novi natječaj stiglo je 530 prijava koje će proći recenzije.

Ne slaže se s time da su neki autori privilegirani, a neki diskriminirani.

'Ovim iznosima otkupili smo autorska prava, a svi učitelji koji su sudjelovali uložili su sate i sate rada', tumači ministrica.

  • +4
Blaženka Divjak o kurikularnoj reformi u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Istovremeno, iz MZO-a poručuju za tportal da su problematizirane isplate autorima 122 metodička priručnika financirane sredstvima fondova EU-a, odnosno planirana je i odobrena za financiranje u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme I.

'Metodičke priručnike, prije nego su doneseni novi kurikulumi, izrađivali su članovi radnih skupina koji su radili na kurikulumima i u provedbi eksperimentalnog programa, a nakon donošenja kurikuluma otvoren je javni poziv svim učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima osnovnih i srednjih škola koji mogu pod istim uvjetima izrađivati dijelove metodičkih priručnika, za što je predviđeno u ovoj i sljedećoj godini cca 60 milijuna kuna. Javni poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava', navodi MZO.

  • +8
Prvi dan škole Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Iznos naknade uključuje prijenos autorskih prava na MZO, koje ima pravo korištenja i objavljivanja teksta i ostalih materijala, kako je i navedeno u ugovoru o autorskom djelu, te je u skladu s pravilima Europskog socijalnog fonda za angažiranje stručnjaka na projektima, napominju iz Ministarstva.

Metodički priručnici predstavljaju cjelovit pristup utemeljen na predmetnom kurikulumu te sadrže više primjera aktivnosti, multimedijskih i interaktivnih sadržaja, primjere vrednovanja, godišnje izvedbene kurikulume, prijedloge prilagodbe za učenike s teškoćama, aktivnosti za darovite učenike, interdisciplinarne projekte, a također će proći proces recenzije te u skladu s recenzijama biti dorađivani, odnosno kvaliteta mora biti primjerena vrijednosti za novac, poručuju iz MZO-a, dodajući da će se metodički priručnici koristiti u frontalnoj provedbi kurikularne reforme u svim osnovnim i srednjim školama te će biti stavljeni na raspolaganje svim učiteljima i nastavnicima u Hrvatskoj.

  • +59
Štromar i Divjak obišli OŠ Milke Trnine koja je uvrštena u program 'Škola za život' Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Podsjetimo, Zdenko Ljevak, predsjednik Grupacije nakladnika školskih udžbenika, rekao je za Srednju.hr da cijena izrade metodičkog priručnika ovisi o mnogo čimbenika i razlikuje se ovisno o predmetima i koncepciji samog priručnika.

'Troškovi izrade odnose se na autorski honorar, uređivanje, lekturu, korekturu, grafičko-likovno oblikovanje, tisak i digitalnu podršku. Iz našeg iskustva ti se troškovi kreću od 5000 do 20.000 kuna neto', otkrio je Ljevak.

Navedeni portal objavio je da su članovima radnih skupina za provedbu eksperimentalnog programa 'Škola za život' preko autorskih ugovora dosad isplaćeni iznosi od oko 1000 do oko 256.000 kuna za digitalne metodičke priručnike te edukaciju učitelja i nastavnika.

Pomoćnica ministrice Lidija Kralj u ožujku je pak poručila da trenutne inačice metodičkih priručnika ne udovoljavaju ciljevima i zahtjevima koji su postavljeni pred autore niti predstavljaju dovoljnu vrijednost za novac. Najavila je da će se priručnici prepraviti u skladu sa svjetskim primjerima dobre prakse.