kad nije htio školski odbor

Divjak i službeno razriješila ravnatelja zadarske škole u kojoj je učenici žigosano 'U'

27.03.2019 u 09:58

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i službeno je dužnosti razriješila ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u kojoj je učenik nanio tjelesne ozljede kolegici žigošući joj na ruku slovo 'U'

'Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao. To je, na žalost, sve češća pojava u svim sferama našeg društva i tome zaista treba stati na kraj', priopćila je ministrica znanosti Blaženka Divjak, javlja HRT.

Ističe kako kao ministrica, s druge strane, od svoje odgovornosti ne bježi pa je zbog toga i službeno razriješila ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru.

U svom priopćenju Divjak podsjeća da je prosvjetna inspekcija "neupitno utvrdila propuste u radu ravnatelja - od neprovođenja preventivnih programa vezanih uz nasilje u školi i administrativnih pogrešaka pa sve do kršenja protokola i neprimjerenih reakcija nakon samog incidenta koji je, opravdano, zgrozio javnost".

'Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali u njoj trebaju sudjelovati ponajprije škole, odnosno ravnatelji, nastavnici i stručni suradnici, a posebno mjesto u tome imaju roditelji, zatim i sami osnivači škola preko svojih predstavnika u školskim odborima. Svi trebamo primjerom dosljedno slati poruku učenicima kako se sukobi trebaju rješavati nenasilnim putem i da se nasilje nikada ne isplati. Na svima nama leži odgovornost za izgradnju otvorene i tolerantne Hrvatske - pokažimo svojim primjerom kako se to radi', poručila je ministrica.