SLUČAJ DOBROVOLJAČKA

Divjak i Ganić bit će procesuirani u BiH

25.03.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Glavni tužitelj tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Barašin izjavio je za beogradski dnevnik Politika od petka da će predmet 'Dobrovoljačka' biti procesuiran u BiH te najavio okončanje istrage do kraja lipnja ove godine

Barašin je naveo da to tužiteljstvo vodi istragu u kojoj je 'osumnjičeno 15 osoba', među kojima i nedavno u Beču uhićeni pa uz kauciju oslobođeni umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak, no on u razgovoru za taj list nije mogao otkriti imena svih 15 osumnjičenih ni potvrditi nalazi li se među osumnjičenima i član ratnog predsjedništva BiH Ejup Ganić

Na primjedbu novinara da je nedavno uhićenje Jovana Divjaka, a prije njega Ejupa Ganića, skrenulo pažnju na problem paralelnih istraga za ista kaznena djela i pitanje tko je kriv za taj problem, Barašin je kazao da predmeti paralelnih istraga ne bi trebali biti dio i svrha politike država.

'Što se tiče predmeta 'Dobrovoljačka', moje stajalište je jasno – on mora biti procesuiran u BiH. Srbija mora to shvatiti i ustupiti BiH sve ono što ima u vezi s ovim predmetom, a ne da teret odgovornosti prebacuje na Milorada Barašina ili na tužitelje tužiteljstva BiH', istaknuo je.

Upitan zašto BiH ne pregovara sa Srbijom, Barašin je kazao da je BiH pokušavala pregovarati te da 'oni pregovaraju, ali neće popustiti u određenim stvarima i ne poštuju stavove tužitelja BiH i države BiH'.

Govoreći o tvrdnji srpskog tužitelja Vukčevića da mu je 2009. godine nudio potpisivanje sporazuma o ustupanju dokaza vezano uz predmet 'Dobrovoljačka', tužitelj BiH objasnio je da se sporazum nudi već dulje vrijeme, ali da ga on ne može jednostrano potpisati.

'Moraju se uvažavati i stajališta tužiteljstva BiH, gospodin Vukčević mora popustiti u određenim stvarima i udovoljiti našim zahtjevima. I to je problem. Nama je zapravo nuđen model sporazuma kakav je Srbija zaključila s Hrvatskom, a ja godinama upozoravam da takav sporazum ne odgovara BiH, a ne odgovara ni Srbiji, što se potvrdilo u slučaju Purda', istaknuo je Barašin.

Glavni tužitelj tužiteljstva BiH rekao je da predmet 'Dobrovoljačka' nije jednostavan, već vrlo složen, te da je uključena i međunarodna pravna pomoć s obzirom da moraju biti saslušani i pripadnici snaga UN-a koji su bili očevici događaja. Također dodaje da u Srbiji postoje osobe koje bi trebalo saslušati te da im tamošnje tužiteljstvo nije to omogućilo.

Upitan kada će istraga biti okončana, Barašin je rekao da se to očekuje do kraja lipnja te da će tada biti jasno hoće li uslijediti podizanje optužnice ili će istraga biti obustavljena.

Jovan Divjak, koji je tijekom rata u BiH bio zamjenik zapovjednika Glavnog stožera Armije BiH, priveden je 3. ožujka u bečkoj zračnoj luci zbog tjeralice srpskog pravosuđa koje ga tereti za umiješanost u napad u svibnju 1992. na kolonu bivše JNA koja se povlačila iz glavnog grada BiH, pri čemu je poginulo 18 osoba.

Divjak je potom uz jamčevinu od 500 tisuća eura oslobođen iz ekstradicijskog pritvora u Beču, uz obavezu da do okončanja ekstradicijskog postupka ostane u Austriji.