hrvoje krhen

Direktor LNG-a Hrvatska: Konstantno isporučujemo plin u transportni sustav, sigurnost opskrbe je pouzdana i neupitna

04.04.2022 u 19:58

Bionic
Reading

'Prema nekim našim saznanjima, više od 90 posto, otprilike oko 95 posto svih količina prirodnog plina koji isporučuje terminal koriste kupci na tržištu Hrvatske', kaže Hrvoje Krhen, direktor LNG-a Hrvatska

Direktor tvrtke LNG Hrvatska Hrvoje Krhen rekao je za HTV-ov središnji Dnevnik kako se investicija u LNG terminal pokazala apsolutno isplativom te da je sigurnost opskrbe s te strane pouzdana i neupitna.

Naveo je da je kapacitet terminala 2,76 milijardi prostornih metara na godišnjoj razini. Do sada je isporučena 2,1 milijarda. Dodao je kako su proširenja kapaciteta moguća.

'Mi smo odradili neka hidraulička testiranja sustava s Plinacroom i neko kratkoročno povećanje kapaciteta će ubrzo biti ponuđeno tržištu', rekao je Krhen. Govoreći dugoročno, rekao je da za ozbiljnije povećanje kapaciteta Plinacro treba određene investicije u transportni sustav.

Krhen je rekao da je kopneni terminal predviđen u nekoj drugoj fazi projekta.

'S postojećim kapacitetom i domaćom proizvodnjom zadovoljavamo sve potrebe na hrvatskom tržištu', rekao je te dodao da će se proširenje kapaciteta sigurno odraditi, ali da ozbiljnije povećanje ovisi o tome kakav će biti interes tržišta.

Kapacitet je zakupljen do 2027. godine, a na novinarski upit dolaze li novi upiti za razdoblje nakon toga, Krhen kaže kako im posebice u zadnje vrijeme permanentno dolaze upiti od raznih igrača na tržištu.

'Cijena plina poprilično je varijabilna i poprilično je teško očekivati da će se netko danas obavezati za korištenje kapaciteta 2028. godine, ali interes postoji i poprilično je velik', rekao je Krhen i dodao kako zaprimaju upite 's raznih strana'.

Istaknuo je da ne trebamo strahovati što se tiče energetike.

'Interes definitivno postoji, radimo 24 sata dnevno, konstantno isporučujemo plin u transportni sustav, tako da mislim da je sigurnost opskrbe s ove strane pouzdana i neupitna', poručio je Krhen.