POKUŠAO I PREGAZITI POLICAJCE

Direktor banke primio mito od otmičara Zagorčevog sina

26.04.2013 u 20:18

Bionic
Reading

Nakon što je zatečen u primanju mita, 41-godišnji direktor koprivničke poslovnice Erste Banke Boris Vrtiprah pokušao je pregaziti policajce koji su ga na kraju ipak uspjeli lišiti slobode

Potvrdio je to danas i USKOK objavljenim priopćenjem u kojemu nije naveden identitet osumnjičenog, već samo da se radi o 'direktoru poslovnice jedne banke'. Osim za mito, osumnjičenog bankara tereti se i za kazneno djelo prisile prema službenoj osobi.

Osim toga, zanimljiva je i informacija o klijentu od kojega je traženo mito. Iako iz USKOK -a nisu željeli iznositi detalje te akcije, Jutarnjem je listu iz pouzdanih izvora potvrđeno da se radi o Siniši Ježoviti, široj javnosti poznatom po sudjelovanju u otmici sina Vladimira Zagorca u veljači 2004. godine, zbog čega je pravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Ježovita je tu kaznu odavno odslužio.

Ježovita i njegova supruga željeli su u Erste banci u Koprivnici, gdje inače žive, podići nenamjenski kredit od 33.000 eura. Pribavili su potrebnu dokumentaciju i podnijeli zahtjev za kredit. No kad su početkom ovog mjeseca došli na razgovor u poslovnicu banke, rečeno im je da je odobrenje takvog kredita prerizično, da ga teško mogu ishoditi i slično.


Unatoč takvom stavu, koji možda nije bio utemeljen, ali banka ima diskrecijsko pravo ne odobriti kredit, sada osumnjičeni direktor poslovnice ponudio je Ježoviti i njegovoj supruzi siguran model ishođenja kredita. Kredit će biti odobren ako su mu spremni platiti 'proviziju' od 3000 eura. Pola prije, a pola nakon odobrenja kredita.

Siniša Ježovita odlučio je nakon tog sastanka prihvatiti bankarov prijedlog, barem naizgled. Naime, Ježovita je prije nego što se upustio u daljnje 'poslovanje' sa šefom poslovnice Erste banke, njegov zahtjev za isplatom mita prijavio policiji. Tako je realizacija dogovorenog posla nastavljena u dogovoru s USKOK-om.

Ježovita je dobio status pouzdanika te je, po svemu sudeći, s opremom za snimanje i s popisanim novčanicama koje je dobio od USKOK-a otišao na sastanak s Vrtiprahom. U četvrtak su se našli u lokalu Pub u Koprivnici. Nakon kraćeg razgovora napustili su lokal i ušli u Vrtiprahovu Mazdu 6, gdje mu je Ježovita predao polovicu dogovorenog mita.

Ježovita je otišao, a osumnjičeni je upalio auto i krenuo. No ubrzo su mu put prepriječili policajac i policajka koji su mu, držeći iskaznice u rukama, mahali i pokušali ga zaustaviti. No bankar je nagazio po gasu i gotovo pregazio policajca i policajku, koji su se spasili skokom u stranu.

Iako je uspio pobjeći iz klopke, Vrtiprah je ubrzo uhićen i priveden. Danas je doveden na ispitivanje u prostorije USKOK-a u Zagrebu, gdje je poricao počinjenje djela. Istražni sudac Zdenko Posavec odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor.