financiranje izborne promidžbe

DIP: Stranka hrvatskog zajedništva prva testirala novi informacijski sustav

16.05.2019 u 11:06

Bionic
Reading

Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ) prva je sudionica izbora za Europski parlament koja je, ispunjavajući zakonsku obvezu, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) podnijela financijska izvješća na nov način - unosnom u informacijski sustav

Iz izvješća, dostupnih na mrežnoj stranici Povjerenstva, razvidno je da ta široj javnosti slabo poznata stranka nije dobila nijednu donaciju za izbornu promidžbu, nije imala nikakvih, pa ni troškova medijskog oglašavanja.

Izvješća su dostupna u pdf i Jason, strojno čitljivom formatu.

Sve stranke i nositelji nezavisnih listi koji sudjeluju u izborima za Europski parlament, a ukupno ih je 33, dužni su zaključno do subote, 18. svibnja dostavljati DIP-u prva izvješća o financiranju izborne promidžbe, što uključuje izvješća o primljenim donacijama, o troškovima promidžbe te izvješće o cijeni i popustu koji su dobili za medijsko oglašavanje.

Ta izvješća dostavljaju unosom u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja promidžbe, što je novost u odnosu na dosadašnje izbore kada su ih slali 'na papiru'. Novost je i da ih više ne moraju objavljivati na svojim mrežnim stranicama.

Zahvaljujući novom sustavu, sva će izvješća biti javno dostupna na jednom mjestu, DIP-ovoj mrežnoj stranici.

Zakon obvezuje DIP da dostavljena izvješća objavi prvoga radnog dana od dana dostave. Dogodi li se da izborni sudionici dostave izvješća posljednjeg dana propisanog roka, 18. svibnja, ona će javnosti biti dostupna od ponedjeljka, 20. svibnja.

Na izborima za Europski parlament sudjeluju 33 liste, dvije nezavisne i 31 stranačka, te 396 kandidata između kojih će se izabrati 12 hrvatskih zastupnika.