NOVČANE KAZNE

DIP-ovo predizborno upozorenje: Poštujte ravnopravnost spolova pri kreiranju lista!

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 05.04.2017 13:29
  • Objavljeno 05.04.2017 u 13:29
Državno izborno povjerenstvo

Državno izborno povjerenstvo

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je u srijedu političke stranke i predlagatelje neovisnih lista da su prilikom utvrđivanja i predlaganja lista na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužni poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena, u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova

Osjetna neuravnoteženost postoji ako je zastupljenost jednog spola na kandidacijskoj listi niža od 40 posto, podsjeća DIP u priopćenju. To znači da, primjerice, ako je na listama 19 kandidata, njih osam moraju biti žene.

DIP napominje da poštivanje načela ravnopravnosti spolova i uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena na kandidacijskim listama ne utječe na pravovaljanost kandidacijskih lista u izbornom postupku.

Podsjeća da su Zakonom o ravnopravnosti spolova propisane prekršajne kazne za političke stranke i birače, koji prilikom predlaganja kandidacijskih lista na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova i ne vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena. Kazne iznose 40.000 kuna za predlagatelje na izborima za članove gradskih vijeća i županijskih skupština, odnosno 20.000 kuna za predlagatelje na izborima za članove općinskih vijeća.

Ako nadležna županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva u postupku kandidiranja utvrde da pojedini predlagatelji kandidacijskih lista nisu poštivali načelo ravnopravnosti spolova, odnosno nisu vodili računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena na listi, o tome će obavijestiti DIP i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, kaže se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!