toplinski val

Dio svijeta pod poplavama, a vodostaj jezera Tititaca na nikad nižoj razini

04.08.2023 u 17:01

Bionic
Reading

Sušenje obale i pad vodostaja jezera Titicace izazivaju strah da je veliki toplinski val koji hara južnom polutkom tijekom zime najava neodržive budućnosti za tradicionalan način života u toj regiji.

Kao i brojna druga mjesta pogođena klimatskim promjenama, to prostrano slatkovodno jezero smješteno u Andama na granici Bolivije i Perua trenutno je na vodostaju koji se približava najnižoj razini u povijesti.

Titicaci fali još samo 30 centimetara da prestigne najniži vodostaj iz 1996., rekla je Lucia Walper, dužnosnica bolivijske hidro-meteorološke službe.

Poljoprivrednici iz obližnjeg okruga Huarina očajnički traže pomoć. „Gledajte, ovaj dio je potpuno suh. Nema vode”, rekla je Isabel Apazza. „Ne znam što ćemo raditi jer nemamo hrane za krave i janjad”, dodala je.  

Jezero Titicaca smješteno je na 3,8 tisuća metara nadmorske visine, što ga čini još osjetljivijim na isparavanje zbog sunčevog zračenja, kažu stručnjaci iz bolivijskog Tehničkog sveučilišta Oruro. 

Velika suša u Južnoj Americi pogodila je i poljoprivredni sektor Argentine kojoj je Međunarodni monetarni fond zbog toga predvidio pad gospodarstva od 2,5 posto. 

U Urugvaju je vodostaj rezervoara Canelon Grande, glavnog izvora pitke vode za prijestolnicu Montevideo, pao toliko nisko da je veći dio dna jezera prekrila trava. 

Ovogodišnji srpanj je globalno bio najtopliji mjesec ikad zabilježen, a dugotrajna vruća i suša razdoblja štete ljudima i životinjama.