primljen u članstvo

Đikić u društvu osnivača BioNTecha izabran u Akademiju znanosti i književnosti u Mainzu

10.12.2021 u 10:47

Bionic
Reading

Hrvatski znanstvenik i profesor Goethe Sveučilišta u Frankfurtu Ivan Đikić primljen je u članstvo Akademije znanosti i književnosti u Maiznu. Đikić je izabran u matematičko-prirodoslovni razred akademije u društvu, među 13 novoizabranih članova, i s osnivačima BioNTech-a Uğur Şahin i Özlem Tureci

Akademija znanosti i književnosti u Mainzu primila je 13 novih članova u svoje redove, među kojima je i Ivan Đikić, direktor IBC2 i profesor Goethe Sveučilišta u Frankfurtu.

Đikić je izabran u matematičko-prirodoslovni razred akademije u istaknutom društvu – među novo izabranim članovima su i osnivači BioNTech-a Uğur Şahin i Özlem Tureci.

Glavni cilj akademije je napredak znanosti i književnosti te očuvanje i promicanje kulture.

Akademija ima tri razreda: matematičko-prirodoslovni, humanistički i društveni, te književni i glazbeni.

Svaki od razreda ima do 50 redovitih članova, koji su među vodećim znanstvenicima u svom području. Medu članovima Akademije, Nobelovu nagradu dobili su, između ostalih, Niels Bohr, Otto Hahn, Halldór Laxness, Saul Bellow, Heinrich Böll i Jean-Marie Lehn.

'Izrazito sam ponosan biti članom Akademije znanosti i književnosti koja se zasniva na učenju Gottfrieda Wilhelma Leibniza. Posebna je motivacija da ću kroz rad Akademija surađivati s izvanrednim znanstvenicima iz raznih područja te poticati dijalog u društvu o važnim pitanjima sadašnjosti i budućnosti', rekao je Ivan Đikić.