nova kritika

Đikić: Stožer je potkapacitiran, a problem je kada stave politiku ispred struke, kao što je to bilo s Kolonom sjećanja u Vukovaru

14.12.2020 u 12:41

Bionic
Reading

'Od sredine studenog Hrvatska ima spiralni pad u lošim brojevima, znači spiralno povećanja incidencije zaraženih - mi smo najgori u Europi i to je nešto što traje već duže vrijeme i taj je trend jako zabrinjavajući u Hrvatskoj', komentirao je trenutnu situaciju s epidemijom znanstvenik Ivan Đikić

Govoreći o brojkama zaraženih tijekom vikenda, znanstvenik Ivan Đikić kaže da se one trebaju uspoređivati u dužem periodu, barem tjedan ili dva tjedna.

'I građani se pitaju što nam se događa u zadnjih mjesec i pol i drugo je pitanje - tko je odgovoran za to. Normalno je da su odgovorni nadležni, ali moramo pogledati širu odgovornost, a to je kako su sudjelovali građani, mediji, znanstvenici, pogotovo oni koji su promovirali krive poruke. Odgovornost svih njih trebala bi se javno propitati', rekao je Đikić za N1 Televiziju.

Istaknuo je da ga zabrinjava to da su pitanja koja su postavljena u medijima, kako o odgovornosti, tako i djelima, ostala neodgovorena.

'Da bismo pobijedili krizu, moramo vidjeti tko su ljudi koji nisu dovoljno dobri kako bi ih se zamijenilo. Nisu ni u Stožeru svi najbolji i ako trebaju mijenjati nekoga, to treba napraviti. Stožer je potkapacitiran na način da nema nijednog jedinog virologa u svom članstvu', rekao je Đikić, spomenuvši slučaj virologa Stipana Jonjića, renomiranog u svjetskim razmjerima.

'Stožer bi se trebao proširiti i reevaluirati kako bi vidio koje su slabe točke', rekao je Đikić.

'Ne zanima me tko ima koju iskaznicu koje političke stranke ako dobro radi svoj posao. Problem kod kolege Krunoslava Capaka, a i drugih, jest kad stavi politiku ispred struke zbog političkog pritiska. Tu padaju povjerenje, slika i kredibilitet tih ljudi', rekao je Đikić, dodavši da se to najbolje vidjelo na primjeru Kolone sjećanja u Vukovaru.

Hrvatska je bila u zadnjem valu zemalja koje su se odlučile na strože mjere i zato je situacija ovakva kakva jest, rekao je Đikić.

'U Hrvatskoj se događa nešto nedopustivo, a to je zastrašivanje javnosti putem medija', rekao je Đikić.

Govoreći o pismu koje je potpisalo 30 hrvatskih znanstvenika, među kojima i on, Đikić je rekao da je glavni cilj pokazati javnosti da je cjepivo jedino pravo sredstvo borbe protiv koronavirusa.

'Potrebna je kampanja u kojoj ćemo odgovoriti na sva pitanja ljudi, ali kojom bi se i motivirali svi da govore točne činjenice i informacije građanima kako bi se preokrenuo trend animoziteta prema cjepivu', rekao je Đikić.

'Ako budemo plašili ljude da je to neko genetsko cjepivo uz druge lažne vijesti, to nije dobro. Mi kao znanstvenici obrazovat ćemo javnost i pomoći u tome da svi prihvate koliko je cjepivo dobro i da je ono budućnost', rekao je Đikić.