SUKOB S RADMANOM

Đikić o MedILS-u: Osjećam olakšanje!

11.05.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Hrvatskim medijima jučer je glasno odjeknula vijest da naš ugledni znanstvenik Ivan Đikić otkazuje profesionalnu suradnju s Mediteranskim institutom za istraživanje života u Splitu (MedILS) i njegovim osnivačem profesorom Miroslavom Radmanom

Đikić je jučer u telefonskom razgovoru za tportal rekao kako je šokiran tvrdnjama iznesenim u Slobodnoj Dalmaciji da zajedno s nekim sponzorima radi na preuzimanju instituta, a danas nam je poslao e-mail poruku u kojoj kaže kako nema što više dodati svojem jučerašnjem priopćenju za medije osim toga da je dao ostavku u MedILS-u te da je razočaran ponašanjem i brojnim lažima koje je Miroslav Radman proširio od subote do danas. 'Ne želim više govoriti o MedILS-u, jer osjećam veliko olakšanje da sam izišao iz nečega što me je moralno opterećivalo već predugo', poručio je Đikić.

Njegovo priopćenje prenosimo vam u cijelosti:

'Insinuacije i laži prof. Miroslava Radmana iznesene u članku u Slobodnoj Dalmaciji da u sprezis gospodinom Emilom Tedeschijem (bivšim članom Upravnog vijeća MedILS-a, vlasnikom Atlantic Tradea i donatorom MedILS-a) imam

namjeru preuzeti MedILS šokirale su me i ražalostile. Direktor sam dva vrhunska instituta u Frankfurtu s ogromnom odgovornošću i obvezama, pa je dodatna obveza vođenja znanstvenog instituta u Hrvatskoj potpuno nerealna.Uz to, uvijek sam isticao da je moja uloga u MedILS-u volonterska, inicijatorska te prvenstveno vezana uz osposobljavanje znanstvenika kako bi oni posredstvom transparentnih međunarodnih natječaja u što skorijem roku mogli samostalno raditi u Institutu. Na MedILS-u sam radio volonterski, za svoj rad nisam primao novčanu naknadu te nisam prihvatio niti jednu ponuđenu vodeću ili administrativnu poziciju, osim znanstvenog rada s mladima.
Iz njemačkih izvora financirao sam najveći dio rada vlastitog laboratorija, te sam ponosan na naše ostvarene rezultate, posebice na objavljene radove u vrhunskim časopisima s hrvatskom adresom.

Nakon dužeg razmišljanja odlučio sam prekinuti profesionalnu suradnju s MedILS-om i povući Laboratorij za tumorsku biologiju s Instituta.

Odluka je konačna i anulira sve opcije o daljem angažmanu u Institutu. Ta odluka mi doista teško pada jer sam iskreno i energično pomagao u stvaranju MedILS-a u kojem će mladi u Hrvatskoj imati priliku raditi vrhunsku znanost.
No u sadašnjim okolnostima to je jedina ispravna odluka za mene osobno,moju obitelj i moju znanstvenu karijeru u inozemstvu.

Par riječi o situaciji u MedILSu povodom informacija iznesenih u članku u SD: Prof. Radman pokušava medijskim manipulacijama o "preuzimanju Instituta sovjetskim metodama" pritajiti vlastite slabosti i probleme, a koje je kao ravnatelj MedILS-a generirao u nekoliko proteklih godina.

Na Institutu, osim loše komunikacije i narušenih međuljudskih odnosa, postoji i čitav niz konkretnih problema za znanstvenike poput nedostatka odgovornosti, netransparentnosti vođenja Instituta, nepoštivanja dogovora i potpisanih ugovora, te nedostatka dugoročnog financiranja znanstvenog pogona.

Sve do sada uloženo u Institut platili su građani i privrednici Republike Hrvatske. Nažalost, prof. Radman u posljednjih pet godina kroz grantove ili donacije iz inozemstva nije osigurao niti jedan euro sredstava kojim bi se financirao rad MedILS-a, premda je upravo to bilo njegovo obećanje, te sporazumom preuzeta obveza.

S druge pak strane, uspješni laboratoriji poput onoga dr. Bojana Žagrovića, koji je na kompetitivnim natječajima pribavio 450.000 eura za rad, napuštaju Split i prelaze u Beč, a Laboratorij tumorske biologije, u koji je uloženo 250.000 eura iz njemačkih fondova, shodno ovoj odluci u najskorije će vrijeme biti prebačen u Frankfurt.

U Hrvatskoj, gdje kriza pogađa sve slojeve društva, otužno i deplasirano zvuče kritike prof. Radmana upućene donatorima, gradu Splitu i Vladi RH da “nisu učinili dovoljno za njega” i da radi toga odlazi iz Hrvatske. Zar Vlada nije uložila preko 35 milijuna kuna, grad Split dao na korištenje najvredniju lokaciju u Splitu za sljedećih 40 godina, a donatori financirali rad Instituta u zadnje tri godine.

Prijetnje o prijenosu Instituta u Saint Tropez isprazne su jer ne postoji „dvorac“ koji godinama čeka na preseljenje MedILS-a iz Splita, niti postoje međunarodne znanstvene agencije ili institucije (ERC,FP7-EU) koje žele financirati istraživanja „eliksira života“ u tom dvorcu.

Donatori i građani RH imaju pravo dobiti odgovore na dolje postavljena pitanja od prof. Radmana koji obnaša funkcije osnivača, ravnatelja i predsjednika znanstvenog vijeća u MedILSu:

Što se događa u MedILS-u u zadnjih 5 godina i tko je odgovoran za trenutačno loše stanje?

Zašto najuspješniji znanstvenici napuštaju Institut?
Zašto nije ispunio svoje obveze potpisane Sporazumom o međusobnim pravima i obvezama s Vladom RH i gradom Splitom od 07.01.2006. godine?

Zašto nije donio sredstava iz međunarodnih fondova a rad instituta?

Zašto nije formirano Vijeće donatora i Povjerenstvo za praćenje provedbe Sporazuma?

Zašto stalno slušamo kritike drugih u Hrvatskoj, a ne postavlja se pitanje odgovornosti osobekoja drži sve vodeće funkcije u Institutu?

Hoće li se prof. Radman prisjetiti da je MedILS od svog početka bio osnovan kao neprofitni znanstveni institut, a ne privatni?

MedILS su zajednički stvarali svojim znanjem, energijom i novcem brojni stručnjaci koje je prof. Radman molio za pomoć.

Zašto te stručnjake sada izbacuje iz MedILS-a?

Hoće li se njihovi postignuti rezultati preko noći „privatizirati“ u ruke novih vlasnika MedILSa?

Prof. Radman je u medijima obećavao da će MedILS biti kreativni znanstveni orkestar bez dirigenta. Kakav je to kreativni ambijent za znanstvenike ukoliko "moraju šutjeti i slušati što im vlasnici govore", a ako ne slušaju onda mogu otići iz instituta?

Ukoliko prof. Radman uistinu želi osnovati svoj privatni institut može to učiniti bilo kada, no prije toga treba prekinuti Sporazum s Vladom RH i gradom Splitom o MedILSu, te sam plaćati prostor i troškove instituta, a ne uzimati novac građana RH za svoj privatni institut.

Na kraju, usprkos svim navedenim problemima želim istaknuti da je za Split i cijelu Hrvatsku nužno stvoriti međunarodno prepoznati, neprofitni znanstveni institut. Iako u dosadašnjem radu u MedILSu nismo uspjeli dostići te standarde nadam se da će se takav institut ipak ostvariti u Splitu'
, ističe u svojem priopćenju prof. Ivan Đikić.