GOSTOVANJE U VUKOVARU

Đikić: Hrvatska je danas na četvrtom mjestu po broju umrlih na 100.000 stanovnika; mladi se ne trebaju bojati - naučili smo kako se bolest može kontrolirati

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 12.09.2020 09:05
  • Objavljeno 11.09.2020 u 21:51
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Mladi se ne trebaju bojati koronavirusa. Znanjem i znanosti omogućili smo da se virus može detektirati i liječiti, a pravilnim načinom i kontrolirati. Sve to omogućuje normalan život, boravak u školama za djecu i normalne aktivnosti u gospodarstvu, rekao je svjetski priznati znanstvenik Ivan Đikić na manifestaciji 'Znanost za mlade' u Vukovaru, koja je održana na temu 'Izazovi civilizacije u vrijeme COVID-19'

Đikić je istaknuo je kako znanost ima sve pod kontrolom kada je riječ o koronavirusu.

'Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat, pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci', kazao je Đikić, prenosi Glas Slavonije.

  • +22
  • +19

Vukovar: Ivica Puljak i Ivan Đikić na manifestaciji Znanost za mlade

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

'U Vukovaru smo s ciljem da zajednički poručimo mladima da se ne smiju bojati koronavirusa jer znanost ima odgovore na ovu pandemiju. Na temelju dosadašnjeg znanja i pravilnim ponašanjem ovaj virus se može kontrolirati i osigurati sigurno školovanje i aktivnosti u gospodarstvu. Posebno djeca trebaju taj osjećaj sigurnosti i druženja dok su u školama. Poruka cijeloga projekta 'Znanost za mlade' u Vukovaru je da je znanost izrazito uzbudljiva profesija, prepuna kreativnosti i otvorena za sve talente. Znanost ujedinjuje mlade i kroz znanost mogu stvarati prijateljstva koja će trajati desetljećima', rekao je Đikić.

Uključio se i znanstvenik Ivica Puljak.

'Osim poruke mladima da se ne smiju bojati koronavirusa, ja bih rekao da se mladi ne trebaju bojati ni budućnosti. Kada pogledamo malo širu sliku, nikad nije bilo manje nasilja, manje gladi u svijetu. Krize ima i to je prolazno, jedna od poruka je da ako ovako nastavimo graditi svijet na temeljima humanizma, znanosti i razuma kako smo radili do sada, naša djeca će živjeti u svijetu u kojem neće biti gladi i siromaštva. Mi živimo u stoljeću znanosti', ustvrdio je Ivica Puljak.

Na novinarski upit sprema li nam se, s obzirom na kontinuirani rast broja zaraženih, na jesen novi lockdown, Đikić je rekao kako mediji na temu korone izvještavaju po principu toplo – hladno, prenosi Večernji list. Prema njegovim riječima, ljetos je sve bilo lijepo i nije bilo virusa, a sada je odjednom virus svuda među nama. Ističe kako je odgovornost medija i svih onih koji vode borbe protiv virusa COVID-19 da iznose točne podatke, ali i da su otvoreni kritici zbog mjera koje su donesene, nisu donesene i možda će biti donesene.

'Situacija danas nije puno lošija nego prije mjesec dana. Meni je opasnije bilo prije mjesec dana kada smo bili opušteni i govorili kako nema virusa, a imali smo milijun turista. Zbog toga danas i imamo ovoliki broj zaraženih. Hrvatska je danas na četvrtom mjestu po broju umrlih na 100.000 stanovnika, što nije ni blizu onome čemu smo se nadali u proljeće kada smo bili na začelju te tablice', rekao je Đikić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!