sredstva za znanost

Đikić dan nakon što mu je tim dobio osam milijuna eura: 'Lijek protiv koronavirusa nije zamjena za cjepivo, ona su najuspješnija'

02.02.2021 u 19:00

Bionic
Reading

Tim znanstvenika Ivana Đikića od Ministarstva znanosti njemačke savezne države Hessen dobio je osam milijuna eura za projekt kojem je cilj - pronalazak lijeka protiv koronavirusa

Što to znači, koji su rokovi, što kaže o prijetnji novog soja i mjerama u Hrvatskoj objasnio je u intervju za RTL Danas.

To je bila jučer jedna od velikih vijesti u Frankfurtu. Država Hessen je htjela uložiti ogromne novce, oko 40 milijuna, u najkompetitivnije projekte koji imaju veliki učinak i na društvo. Među njima je izabran i naš projekt koji se zove Nabel, enable znači da želimo omogućiti puno bolji prijenos znanja od bazičnog otkrića pa do kliničke primjene. Fokusirani smo na zarazne bolesti, posebno bakterijske bolesti koje su otporne na antibiotike i na viruse te njihovu kombinaciju. Kako možemo prepoznavati imunološki odgovor kod bolesnika koji su u isto vrijeme inficirani koronavirusom i različitim bakterijama', kazao je Đikić.

Pojasnio je da je jasno da neće moći stvoriti lagano lijekove protiv koronavirusa nego da moraju koristiti najmodernije i najinovativnije tehnologije i udružiti različite vrste disciplinarnosti.

'Ovaj projekt ima budućnost da što prije stvorimo novi, specifični lijek na koronavirus koji još uvijek danas nemamo', kazao je Đikić dodavši da uvijek rizično reći da će lijeka biti za godinu ili dvije.

 'Ono što vam obećajem, a to obećavaju i drugi znanstvenici diljem svijeta, radi se maksimalno brzo i radi se maksimalno udruženo da bismo stvorili lijekove koji su pristupačni što prije. Ali najvažnije je da ti lijekovi u isto vrijeme budu i neštetni za građane. U početku se najviše posla gubi da se stvori nešto što je specifično protiv virusa a u isto vrijeme nema negativne učinke na domaćina. U tom periodu nekada treba godina, a nekada deset godina i to je onda veliki rizik', pojasnio je Đikić.

Istaknuo je da to nije zamjena cjepiva to je zajedno s cjepivom.

'Cjepiva su najuspješnija za sprječavanje ulaska virusa u naše stanice, za sprječavanje širenja infekcije. A kada virus već uđe u stanicu, lijekovi mogu pomoći da čovjek, njegova stanica i organizam, ima blaže simptome i da se u tome trenutku borimo protiv virusa. Znači, kada je već virus ušao u nas i uzrokovao bolest. Kod nekih slučajeva i kada imamo dobra cjepiva, pojedinci će biti zaraženi, pojedinci će imati simptome i tim ljudima, i pored cjepiva možemo pomoći lijekovima', kazao je Đikić. 

Komentirao je i činjenicu smo jučer imali prvi put nakon dugo vremena ispod 100 zaraženih i ispod 100 na respiratoru.

'To nam govori da su mjere djelovale i da ovo što je doneseno krajem studenog, a posebno početkom prosinca, s uvođenjem i kazni za one koji se ne pridržavaju, a u isto vrijeme promjena je bila i u komunikaciji Stožera - sve je to uozbiljilo građane, građani su se pridržavali distance i mjera sprječavanja širenja virusa i imamo, uistinu, jako jako dobre, pozitivne i optimistične rezultate. Brojevi od 300 do 100 su zadnji puta bili krajem rujna, prije četiri mjeseca, kada smo imali ogromni rast i sada kontinuirani pad. To je vrlo pozitivno. Vjerujem da su građani sretni, a vjerujem da je i Stožer ponosan da smo zajednički uspjeli to postići. Želim apelirati na Stožer da u komunikaciji budu malo jasniji i korektniji, a da one odluke koja donose vrijede za sve građane pravedno i podjednako - od političara pa do normalnih građana', kazao je Đikić.

Upitan do kada na snazi trebaju biti stroge mjere kazao da su u Hrvatskoj su mjere bile primjerene i da su dovele do rezultata.

'Sada kada imamo dobre rezultate važno je reći kada te mjere možemo popuštati i u kojem smjeru. Nepotrebno je da se to obično radi preko medija pa premijer govori da ćemo popustiti sada i otvoriti teretane i ostale stvari. I onda se dogodi da se za tjedan dana to ne dogodi i onda su ljudi razočarani. Takav dio komunikacije je nepotreban. Znači, ako imamo određene pokazatelje i vidimo što se događa, onda se i te mjere mogu dovesti na mjestima gdje se trebaju smanjiti i kada se smanje onda mora biti komunicirano. A ovo preko medija najavljivanje, politikanstvo i različite populističke najave su nepotrebne. 

A što se tiče samih mjera, kada ih možemo ukinuti ili smanjiti, vjerujem da o tome odluku trebaju donijeti oni koji su odgovorni, a to je Stožer u suradnji s ljudima koji su povezani s tim', kazao je Đikić.